FENA Novost: Održana sjednica Zajedničkog upravnog odbora BiH i UN-a

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-24 14:12:45

Održana sjednica Zajedničkog upravnog odbora BiH i UN-a

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) – Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda za BiH Sezin Sinagoglu kopredsjedavali su danas 2. sjednicom Zajedničkog upravnog odbora BiH i UN-a, na kojoj je govoreno o početku realizaciji ciljeva održivog razvoja do 2030. 

Na sastanku je razgovarano o budućim aktivnostima koje podrzumijevaju i osnivanje tehničkog tijala koje će se baviti operativnim poslovima, a uključivat će sve razine vlasti u BiH, te pripremu radnih planova za 2017/2018. 

Predstavnici UN-a prezentirali su ciljeve koji su utvrđeni na Samitu o održivom razvoju i obveza je da ih provodu sve članice UN-a.

Bevanda je zahvalio agencijama UN-a na naporima koje više od dvije decenije ulažu radi očuvanja mira i sigurnosti, smanjenja siromaštava, jačanja privrednog razvoja, te očuvanja temeljnih ljudskih prava u BiH.

– Produkt našeg zajedničkog rada su brojne pozitivne priče na unaprjeđenju socijalne i ekonomske politike, vladavine prava i očuvanja temeljnih ljudskih prava u našoj zemlji, a koje su ishod uspješne provedbe Zajedničkih radnih planova za razdoblje od 2015. do 2016. – naglasio je Bevanda.

Zajednički upravni odbor uspostavljen je koncem prošle godine radi koordiniranja implementacije i nadgledanja Zajedničkog programa UN-a za BiH u razdoblju od 2015. do 2019. U ovom tijelu sudjeluju predstavnici Vijeća ministara, vlada Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta, kao i predstavnici relevantnih organizacija UN-a.

Za punu implementaciju Zajedničkog programa procijenjeno je da će biti potrebno oko 264,5 miliona dolara, što uključuje oko 54,8 miliona dolara iz redovnih resursa i oko 78,5 miliona dolara iz dodatnih resursa UN agencija, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2fb5dFw