FENA Novost: GS: ‘Pregled odbrane’ nije uslov za aktiviranje Plana za članstvo u NATO-u

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-24 13:53:07

GS: ‘Pregled odbrane’ nije uslov za aktiviranje Plana za članstvo u NATO-u

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) – “Pregled odbrane” nije uslov za aktiviranje Plana za članstvo u NATO-u, saopćeno je danas iz Građanskog saveza.

Građanski savez u saopćenju dalje navodi da su pod paravanom „Pregleda odbrane“ u toku posljednje pripreme za podjelu Oružanih snaga BiH na etničkoj osnovi.

– Ministarstvo odbrane BiH je dokument usvojilo isključivo glasovima srpskih i hrvatskih visokih oficira i proslijedilo ga Predsjedništvu kao legitiman dokument, iako je proces izrade podrazumjevao saglasnost svih na svakom koraku – tvrde iz ove stranke.

Prema sadašnjoj verziji tog dokumenta, navodi se u saopćenju, logistika i obavještajni poslovi biće „decentralizovani“ i dodijeljeni pješadijskim brigadama.

– Rezultat će biti uspostava tri etničke mini-vojske koje će odgovarati etničkim voždovima u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu i stajati na raspolaganju njima, a ne državi i građanima. Ako ili kada ovaj dokument bude usvojen, BiH će se vratiti natrag u 2006. godinu i poništiti reformu odbrane i jedinstvene Oružane snage – smatraju u Građanskom savezu.

(FENA) F.F.

http://ift.tt/2fs5SOk