FENA Novost: U narednih 30 dana odluka o vetu Bošnjaka na odluke o referendumu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-23 15:32:27

U narednih 30 dana odluka o vetu Bošnjaka na odluke o referendumu

BANJA LUKA, 23.novembra (FENA) – Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske prihvatilo je danas zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u postupku donošenja Odluke o konstatovanju rezultata republičkog referenduma.

Prihvaćeni su i zahtjevi bošnjačkog kluba u vezi s odlukom o prestanku mandata članovima Komisije za provođenje referenduma, te na zaključak u vezi s izvještajem Komisije za provođenje referenduma o referedumu na pitanje: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“.

Ove odluke usvojene su na sjednici Narodne skupštine RS-a 11.oktobra, nakon čega je Klub Bošnjaka stavio veto na te akte, pokrećući pitanje zaštite vitalog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a je danas odlučivalo i o prihvatljivosti zahtjeva istog Kluba u vezi sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici 13. oktobra ove godine.

Predmeti odlučivanja Vijeća bila su pitanja prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno postojanje uvjeta za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanjima da li je spomenutim aktima Narodne skupštine RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da su u svakom od navedenih predmeta ispunjene procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevima.

Vijeće Ustavnog suda RS-a će meritornu odluku o predmetnim zahtjevima donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2gB5Usc