FENA Novost: Slovenski predsjednik u Teheranu otvorio veleposlanstvo

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-23 15:27:05

Slovenski predsjednik u Teheranu otvorio veleposlanstvo

 

TEHERAN/LJUBLJANA, 23. studenoga (FENA/Hina) – Slovenski predsjednik Borut Pahor u srijedu je, pri kraju dvodnevnog posjeta Iranu, otvorio veleposlanstvo svoje zemlje u Teheranu, koje je zbog štednje zadnjih godina bilo zatvoreno, potaknuvši svojim posjetom posebice produbljivanje gospodarskih veza između dviju zemalja.

“Otvaranjem veleposlanstva možemo očekivati jačanje suradnje i povezivanje na raznim područjima, te u prvom redu ponuditi odgovarajuću potporu našem gospodarstvu kod ulaska na iransko tržište s 80 milijuna potrošača”, kazao je Pahor otvarajući veleposlanstvo koje je zbog racionalizacije i štednje diplomatske mreže bilo zatvoreno prije tri godine.

Slovenski predsjednik je Iran posjetio s više ministara te praćen jakim gospodarskim izaslanstvom koje u otvaranju iranskog tržišta, nakon ukidanja međunarodnih ograničenja u poslovanju s tom državom, vidi kao priliku za plasman svojih proizvoda.

Sadašnja trgovinska razmjena Irana i Slovenije ne prelazi 50 milijuna eura godišnje, od čega je 90 posto izvoz slovenskih roba u Iran.
Pahor se u utorak susreo sa svojim iranskim domaćinom, predsjednikom Hasanom Rohanijem,  visokim vjerskim čelnikom, ajatolahom Alijem Hamneijem te predsjedateljem Kriznog vijeća Islamske republike Iran ajatolahom Akbarom Hašemijem Rafsandžanijem. U srijedu je razgovarao u iranskom parlamentu s njegovim predsjednikom Alijem Ardešijem Larijanijem.

Pahor je u izjavi za medije nakon susreta s najvišim iranskim čelnicima kazao da je prilikom njegova prvog posjeta Iranu otvoreno novo poglavlje u i inače dobrim odnosima dviju država i naroda te da je iranskog predsjednika pozvao da posjeti Sloveniji, što je on prihvatio.

Kako je objavio njegov kabinet, Pahor je pohvalio iranske vlasti za iskrena nastojanja koja su omogućila da dođe do dogovora o nuklearnom programu između Irana i šest velikih svjetskih država te pozvao sudionike dogovora da on ostane “jednim od signala” kako se zapletena pitanja međunarodne zajednice mogu rješavati diplomatskim i mirnim putem.

(FENA) G.P.

http://ift.tt/2gfyZ8k