FENA Novost: Otvorena izložba slikarke Suvade Borić Šaćiragić u povodu Dana državnosti BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-23 19:15:21

Otvorena izložba slikarke Suvade Borić Šaćiragić u povodu Dana državnosti BiH

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) – Samostalna izložba slika ”BiH, moja ljubav, impresija, inspiracija…” Suvade Borić Šaćiragić otvorena je večeras u Maloj galeriji crkve sv. Ante na Bistriku u Sarajevu gdje će biti postavljena deset dana.

Postavljeno je 40 slika, ulje na platnu, u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine – 25. novembra.

Slikarka Borić Šaćiragić Feni je kazala da su sve slike dijelovi BiH, gradovi, mostovi, priroda…

Sve slike nastale su u protekle dvije godine, a umjetnica je na ovaj način htjela pokazati ljepote svoje države i predstaviti ih na njen najveći praznik.

– Na svakoj slici je motiv iz BiH, svaki grad je za mene inspiracija – Travnik, Počitelj, Maglaj, Neum, ali Sarajevo je na prvom mjestu – naglasila je Borić Šaćiragić.

Najavila je da će nakon Sarajeva s istom izložbom posjetiti Tuzlu, Banju Luku i Goražde.

”BiH, moja ljubav, impresija, inspiracija…” je 17. samostalna izložba istaknute bh. umjetnice Suvade Borić Šaćiragić, a izlagala je na 50 kolektivnih izložbi.

– Priroda i Suvada Borić Šaćiragić vode dijalog udvojenim jezikom. Jedan ju je jezik vodio u prostore znanosti, drugi u prostore likovnog zborenja. U prvom slučaju Suvada je dospjela do znanstvenog čina – doktorske disertacije iz oblasti zaštite životne sredine, u drugom je izgradila svoj jezik da o njoj govorimo kao o istinskom likovnom umjetniku. Jednim jezikom je pratila unutarnje procese zbivanja u svijetu prirodnog obilja, drugim je nastojala da to prirodno obilje prevede u značenje univerzalnog važenja o neraskidivoj duhovnoj vezanosti prirode i čovjeka – ocijenio je u pratećem tekstu za izložbu Vojislav Vujanović.  

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2gmu86E