FENA Novost: Ministar Nenadić razgovarao s v.d. direktora Agencije za državnu službu FBiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-23 15:58:01

Ministar Nenadić razgovarao s v.d. direktora Agencije za državnu službu FBiH

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) – Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić održao je sastanak s vršiocem dužnosti direktora Agencije za državnu službu FBiH Refikom Begićem kojeg je obavijestio o aktivnostima koje provodi resorno ministarstvo, a u vezi s implementacijom novog Zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo, kao i podzakonskim aktima.

Istakao je da je zbog očuvanja načela jedinstvenosti državne službe u FBiH i ekonomičnosti, Kanton Sarajevo odlučio povjeriti Agenciji za državnu službu FBiH poslove provedbe zakona.

Ministar je informirao direktora o namjeri Kantona Sarajevo da iz kantonalnog budžeta finansijski podrži ADS FBiH u primjeni Zakona, kao i o saradnji koje Ministarstvo ima s nadležnim domaćim i međunarodnim organizacijima i institucijama u implementaciji ovog zakona.

Podržao je stručan i operativan rad Agencije te zahvalio direktora Begiću i resornom federalnom ministru Mati Joziću na podršci naporima kantonalnih vlasti i Ministarstvu pravde i uprave, koji su prvi u Federaciji BiH krenuli u uređenje ovih pitanja i donošenju Zakona o državnoj službi.

Begić je pohvalio napore Ministarstva pravde i uprave i upoznao ministra o aktivnostima Agencije na implementaciji Zakona te o činjenici da je više od 1.550 organa koji funkcioniraju u BiH, a koje su na budžetima.

Naveo je da Agencija ima određene probleme s kapacitetima, ali da će svoje poslove obaviti u u skladu s propisima.

Najavljena je tematska sjednica Vlade Fedracije BiH i istaknuta važnost što je Kanton Sarajevo donio zakon koji već prepisuju drugi kantoni i koji je uz određene korekcije prihvatljiv i za evropske principe državne službe, o čemu su, prema riječima ministra Nenadića, pribavljeni pismeni stavovi ovlaštene SIGMA agencije (DEU), saopćila je Press služba KS-a.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2ggUSrv