FENA Novost: Mala scena Pozorišta mladih Sarajevo dobila ime ‘Sead Bejtović Malecni’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-23 12:51:32

Mala scena Pozorišta mladih Sarajevo dobila ime ‘Sead Bejtović Malecni’

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) – U čast glumačkog barda čijih je više od pet životnih decenija bilo posvećeno Pozorištu mladih Sarajevo i teatru uopće, te uz čiji su glas posuđen omiljenom liku iz crtića Dušku Dugoušku odrastale mnoge generacije, danas je u toj pozorišnoj kući najavljeno otvaranje Male scene što će nositi njegovo ime – “Sead Bejtović Malecni”.

Mala scena “Sead Bejtović Malecni” Pozorišta mladih zvanično će biti otvorena sutra premijernom izvedbom predstave za djecu “Bremenski muzikanti” u režiji Belme Lizde- Kurt, te glumačkoj kreaciji Aldina Tucića i Rijada Gvozdena.

U stvaranju predstave učestvovali su studenti Odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo Nedžma Čizmo, Ajla Medanhodžić i Hamza Demirović, dok su lutke i scenografiju napravili studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Direktor Pozorišta mladih Semir Krivić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da je rad na projektu adaptiranja i osposobljavanja Male scene počeo prije šest mjeseci. Podsjeća da je ona prije nosila naziv Kabare Pozorišta mladih, ali da je odlučeno dati joj ime po bardu bh. glumišta i zaštitnom znaku ove pozorišne kuće.

– Sead Bejtović je prepoznat kao osoba koja je proslavila 55 godina na jednoj sceni, a bio je prepoznatljiv po odnosu prema poslu koji je jako volio. Stoga, nazvati ovu scenu njegovim imenom je najmanje što možemo učiniti – kazao je on.

Una Bejtović, kćerka tog glumačkog velikana, ističe da je njen otac čitav život živio teatar, a u njegovu magiju ušao je s 11 godina. Karijera mu je, dodala je, starija i od zgrade Pozorišta mladih. Naglašava da je bio pionir sinhronizacije crtanih filmova, što je obilježilo mnoge generacije, posebno kroz crtane filmove o Dušku Dugoušku, kojem je posudio svoj prepoznatljiv glas.

– Insistirao je na razgovoru s publikom poslije predstava, posebno s mladima koje je strašno volio, kao i njihovu energiju. Zapravo je uvijek ostao veliko dijete. Jako sam počastvovana što sam imala oca koji je ostavio takav trag iza sebe da će se sada nešto po njemu zvati – ustvrdila je ona.

Vjeruje da će nove mlade generacije vratiti “zlatno doba” u ovaj teatar, donoseći nove ideje i razvijajući talente, kao i sve drugo za šta se njen otac zalagao, čime će u potpunosti biti zaokružena njegova misija.

Dramaturg Segor Hadžović posebno pamti Seada Bejtovića po tome što je uspio da spoji izniman talent i etičku dimenziju, uz strast i želju da pomaže mladim kolegama. Vjeruje da će Mala scena popuniti prazninu u repertoaru Pozorišta mladih, donoseći namjenske predstave za djecu uzrasta od 0 do 3 i od 3 do 6 godina.

Također, ta scena će biti namijenjena i repertoaru za tinejdžere, adolescente i studente, te uopće biti tvornica za razvijanje mladih talenata.

Rediteljica i mentorica Belma Lizde- Kurt uvjerena je da će Mala scena dati veliki doprinos u pružanju mogućnosti mladima za stvaranje te  da je premijera predstave “Bremenski muzikanti” tek prva stepenica u nekom kreativnom procesu.

Glumci Rijad Gvozden i Aldin Tucić naglašavaju divno iskustvo u pripremi predstave, kao i čast da otvore Malu scenu zanimljivom predstavom o starim dječijim igračkama.

Godišnjica smrti Seada Bejtovića bit će obilježena 24. novembra. Ljubitelji teatra pamte ga po mnogim ulogama, među kojima su i Klaun (Bajka iz kofera”), Mačak Džingis-kan, Prospero (“Bura”, Šekspir), Vuk Bubalo (Ćopić), Kralj Ubu, Ibi u lancima (Alfred Žari), Vladimir (“Čekajući Godoa”, Beckett), te mnogim drugim.

(FENA) M.L.