FENA Novost: Direktor Aleksandrijske biblioteke posjetio Univerzitet u Sarajevu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-23 15:51:45

Direktor Aleksandrijske biblioteke posjetio Univerzitet u Sarajevu

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) – Direktor Aleksandrijske biblioteke gospodin Ismail Serageldin posjetio je jučer Univerzitet u Sarajevu gdje se susreo s rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom.

Serageldinu su predstavljene aktivnosti Univerziteta u Sarajevu planirane radi kontinuiranog razvoja i uključivanja Univerziteta u savremene evropske i svjetske akademske tokove.

Tokom susreta razmatrane su mogućnosti saradnje između Univerziteta u Sarajevu i Aleksandrijske biblioteke, te je posebna pažnja posvećena predstavljanju projekta “Biblioteka Univerziteta u Sarajevu” čija je realizacija u toku uz finansijsku podršku Kraljevine Saudijske Arabije.

Izražena je obostrana spremnost za ostvarivanje saradnje, a prvi korak u njenom uspostavljanju bit će organiziranje predavanja direktora Serageldina na Univerzitetu u Sarajevu.

Ismail Serageldin je osnivač i direktor Bibliotheca Alexandrina, autor je više od 100 knjiga i monografija, te oko 500 naučnih radova iz različitih oblasti, uključujući biotehnologiju, ruralni razvoj, održivost, te vrijednost nauke u društvu. Diplomirao je na Univerzitetu u Kairu, a zvanje magistra i doktora nauka stekao je na Harvard Univerzitetu. Dobitnik je 35 počasnih doktorata.

Sastanku su prisustvovali i prorektori Univerziteta: prof. dr. Željko Šain, prof. dr. Aleksandra Nikolić i prof. Zijad Mehić, te prof. dr. Zlatko Lagumdžija s Ekonomskog fakulteta, prof. dr. Adnan Pašić s Arhitektonskog fakulteta i zamjenica direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Bedita Islamović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2glL6C6