FENA Novost: Životne priče civilnih žrtava rata sabrane u knjigu i dokumentarni film

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-22 14:48:15

Životne priče civilnih žrtava rata sabrane u knjigu i dokumentarni film

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) – Udruženje za zaštitu istorijskih vrijednosti “Haber” priprema knjigu “Sarajevski masakri” o civilnim žrtvama rata u Sarajevu tokom rata 1992.- 1995. godina i istoimeni dokumentarni filma.  

Civilne žrtava rata pričale su, danas na okruglom stolu “Masovna stradanja civila u Sarajevu, masakri i priče civilnih žrtava rata KS 1992 – 1995”, svoje teške i tužne životne priče koje će biti pretočene u knjigu i dokumerntarni film.

Predsjednik Udruženja i izvršni producent Omer Edo Hadrović kazao je Feni da bi knjiga trebalo da bude završena krajem ove ili početkom naredne godine, a dokumentarni film o stradanju civila Sarajeva javnosti bi trebalo da bude prezentiran u maju 2017.

– To su potresne priče. Nekoliko puta sam dosad prekidao snimanje jer sam plakao – kazao je Hadrović, koji je dosad objavio pet knjiga i producirao devet dokumentarnih filmova.

I on je civilna žrtva rata, a to ga je, kaže, ponukalo da od zaborava otrgne te strašne događaje, da se ne zaborave i više nikad i nikome takvo zlo ne dogodi.

Današnji događaj,  izdavanje knjige i snimanje dokumentarnog filma podržalo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a.  

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Amela Dautbegović koja je i sama bila pripadnica Armije RBiH istakla je da je objavljivanje knjige “Sarajevski maskri” značajno jer narod koji nema svoju historiju ne može imati ni svoju budućnost.

– Knjiga i dokumentarni film zapravo će svjedočiti o našoj historiji, a mlade generacije moraju znati šta se dešavalo u njihovom gradu i državi, jer će nam u suprotnom, drugi pisati našu historiju – naglasila je ministrica Dautbegović.

U produkciji Udruženja za zaštitu istorijskih vrijednosti “Haber” dosad je urađeno mnogo značajnih literarnih i dokumentarno filmskih projekata, a u njima je zabilježena herojska borba građana naše države za slobodu i dostojanstvo.

(FENA) M.B.