FENA Novost: Završen prvi ciklus projekta Inkluzija kroz sport 2016/17

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-22 16:49:37

Završen prvi ciklus projekta Inkluzija kroz sport 2016/17

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) – Prvi ciklus projekta ”Inkluzija kroz sport 2016/2017” završen je današnjom prezentacijom učenicima Osnovne škole ”Mula Mustafa Bašeskija” u Sarajevu.

Ideja projekta je da osnovce iz Općine Stari Grad upozna o problemu bijelog štapa, predstavi im pomagala kojima se služe slijepe osobe, ali i sportske discipline u kojima slijepi aktivno učestvuju.

Prvi čas inkluzije kroz sport održan je prošle sedmice u OŠ ”Edhem Mulabdić”, dok je u petak održan čas i prezentacija projekta u OŠ ”Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Učenicima je prvo govorila prof. Sena Okić, koja predaje historiju u Centru za slijepe Nedžarići. Ona je predstavila historijat Brajevog pisma, koje slijepe osobe koriste da čitaju, što im u mnogome olakšava život i daje mogućnost za obrazovanje.

– Današnja tehnologija nam mnogo pomaže, zahvaljujući glasovnom čitaču, mogu bez problema pisati i pratiti mailove i poruke na svom laptopu, što i vi svakodnevno radite – kazala je Okić i pokazala zainteresovanim učenicima kako koristi svoj laptop.

Potom je selektor Kuglaške reprezentacije slijepih BiH Zoran Đukić djeci pričao o životu slijepih ljudi, da on jeste težak, međutim uz podršku okoline, taj hendikep ne predstavlja nikakvu prepreku da slijepa osoba stekne prijateljstva, obrazovanje, svoje mjesto u društvu, pa čak i da se uspješno bavi sportom.

– Postoje mnogobrojni sportovi kojima se slijepe osobe bave i takmiče na mnogobrojnim turnirima i olimpijadama, fudbal, kuglanje i pikado su samo neki – rekao je Đukić, te je posebnom zvučnom loptom organizovao kratki fudbalski meč za starogradske osnovce.

Predavanje je završeno izlaganjem, predsjednika Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo Kenana Kudusa koji je djeci ponovio koliko je bitno da uvijek budu spremni da pomognu slabovidnoj osobi i nađu joj se pri ruci ukoliko je potrebno.

Projekt tradicionalno organizuje Služba za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad Sarajevo u saradnji sa Sportskim društvom slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo.

Projekat će biti nastavljen na proljeće i u preostale tri starogradske osnovne škole.

(FENA) H.D.