FENA Novost: Carinska služba UIO zadržala spornu cisternu iz Srbije

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-22 15:31:18

Carinska služba UIO zadržala spornu cisternu iz Srbije

BANJA LUKA, 22.novembra (FENA) – Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH demantirali su tvrdnje da je „UIO opljačkala budžet Srbije za 232 miliona KM ili 118.470.101 euro“.

Odbacujući kao neutemeljene i netačne takve navode, iz UIO navode u saopćenju da, ne samo da UIO nije „opljačkala“ budžet Srbije već je carinska služba UIO otkrila određenu nepravilnost u konkretnom slučaju.

Naime, 29.augusta 2016. godine carinska služba UIO u Carinskoj ispostavi Zvornik odlučila  je uzeti uzorke s dvije cisterne koje su iz Srbije ulazile u BiH s prijavljenim teretom – gasom.

Ovlaštena laboratorijska kuća koja vrši uzorkovanje je tada utvrdila da se u jednoj cisterni nalazi gas, dok je za drugu cisternu rekla da „nema uzorka“ .

Nakon toga je carinska služba UIO zadržala spornu cisternu i Uprava je pokrenula istražne radnje koje su u toku.

Trenutno Odsjek za naknadnu carinsku kontrolu u UIO provodi sve aktivnosti na terenu i u ovisnosti od rezultata koji se dobiju bit će dalje postupano.

U slučaju da se utvrdi bilo kakva nezakonitost UIO će pripremiti izvještaj i proslijediti Tužilaštvu BiH, navodi se u saopćenju.

(FENA) H.D.