FENA Novost: Objavljena monografija ‘Novi Travnik između utopije i nostalgije’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-21 16:42:16

Objavljena monografija ‘Novi Travnik između utopije i nostalgije’

NOVI TRAVNIK, 21. studenoga (FENA) – Nakon terenskih istraživanja te temeljite obrade, analize i interpretacije prikupljenih podataka, iz tiska je izašla etnološka monografija “Novi Travnik između utopije i nostalgije”, čiji su urednici Velimir Bugarin i Mario Katić.

U istraživanju su sudjelovali studenti etnologije i kulturne antropologije Sveučilišta u Zadru, pod mentorskim vodstvom Marija Katića te etnologa Velimira Bugarina.

Kako je kazao Bugarin, etnološka terenska istraživanja Hrvata Novoga Travnika fokusirala su se na recentnu prošlost grada, društveno-kulturno stanje te životnu svakodnevicu mladih Novoga Travnika.

Istaknuo je kako monografija daje prikaz i problematizira, s jedne strane stvaranje i razvoj grada, a s druge strane svakodnevni život stanovništva s naglaskom na hrvatski dio stanovništva.

Fokus monografije je rat u BiH od 1992. do 1995. godine te njegov utjecaj na grad i životnu svakodnevnicu stanovništva.

U monografiji je, među ostalim, zaključeno da je rat iz temelja promijenio grad, njegove vizure, kulturu, svakodnevne prakse.

Grad je podijeljen na dva dijela – hrvatski i bošnjački, dok je srpsko stanovništvo velikom većinom odselilo.

U fokusu istraživanja bila je i nova vizura grada koja ima nepovratan utjecaj na današnji život stanovništva, njihovu percepciju vlastitog identiteta, ali i budućnosti u gradu kao što je Novi Travnik.

Iako je riječ o monografiji jednog grada, kroz monografiju se provlače i iščitavaju puno širi procesi koji se događaju u suvremenoj BiH, a koji su osobito značajni u razmatranju urbane kulture i društvenog položaja mladih.

(FENA) R.G.