FENA Novost: Nova markica HP Mostar u povodu Međunarodnog dana =?utf-8?Q?mu=C5=A1karaca?=

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-21 12:27:03

Nova markica HP Mostar u povodu Međunarodnog dana muškaraca

MOSTAR, 21. studenoga (FENA) – Hrvatska pošta (HP) Mostar obilježila je Međunarodni dan muškaraca izdavanjem prigodne poštanske markice (arak od 9 maraka, foliotisak), žiga i omotnice prvoga dana (FDC).

 Dizajn potpisuje Tvrtko Bojić, a markica nominalne vrijednosti 5 KM tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu. Markica se u poštanskom prometu koristi od 19. studenoga 2016. godine, priopćili su iz HT Mostar.

 Međunarodni dan muškaraca obilježava se 19. studenoga u više od 70 zemalja svijeta. Inicijativa za obilježavanje pokrenuta je 1999. na Trinidadu i Tobagu s naglaskom na zdravlje muškaraca i dječaka, promicanje spolne ravnopravnosti i poboljšavanje rodnih odnosa.

 Posebno se naglašava doprinos koji muškarci daju zajednici, obitelji, braku i djeci. Proslavljaju se njihova dostignuća, pozitivni i nenasilni utjecaj na svijet, ali naglašava i diskriminacija prema muškarcima i dječacima.

 Također, značajna je i njihova uloga u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Životni vijek muškaraca kraći je nego kod žena zbog toga što (prema nekim istraživanjima) ne brinu dovoljno o svome zdravlju.

 Češće obolijevaju od raka, moždanoga i srčanoga udara, navodi se u priopćenju.

(FENA) I.B.