FENA Novost: Daytonski sporazum cjelovit dokument, svi njegovi dijelovi su još na snazi

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-20 13:01:51

Daytonski sporazum cjelovit dokument, svi njegovi dijelovi su još na snazi

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) – Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je, povodom 21. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, da političari u BiH trebaju imati dovoljno mudrosti da izaberu put naprijed, jer put nazad ne može donijeti ništa dobro za građane ove države.

– Na sutrašnji dan prije dvadeset i jednu godinu u Daytonu je parafiran Opći okvirni sporazum za mir u BiH. Četrnaestog decembra, sporazum je potpisan u Parizu. Oni koji su u to vrijeme bili ovdje sjetit će se reakcije građana – jedinstveni osjećaj koji je ispunio sve kad su shvatili da je rat konačno završen – naglasio je.

Naglašava da je Sporazumom okončan rat i održavan mir, niko ne bi trebao podcjenjivati ili zaboraviti važnost toga.

– Ustavom BiH, koji je dio Daytonskog sporazuma, u članu 1. potvrđen je pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine „Republika BiH, čije je zvanično ime od sad ‘Bosna i Hercegovina’, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, s unutrašnjom strukturom modificiranom ovim ustavom i s postojećim međunarodno priznatim granicama“ – navodi se.

Inzko navodi da ovo ističe „jer u BiH još  postoje političke snage koje 21 godinu nakon Daytona skoro svakodnevno šire svoju revizionističku interpretaciju Daytona koja je u očiglednoj suprotnosti sa ovim članom Ustava BiH“.

– Kao dio procesa provedbe mira, zasnovanog na Daytonskom mirovnom sporazumu i uz pozitivno učešće entiteta i političkih stranaka iz cijele BiH, u Bosni i Hercegovini su uspostavljene brojne institucije. Nažalost, već neko vrijeme pojedini politički subjekti, koji su i sami aktivno učestvovali u stvaranju nekih od institucija na državnom nivou, sad pričaju o takozvanom „pravnom nasilju“ i „nametanju odluka“. Ništa od toga što govore nije istina. Institucije na državnom nivou su uspostavljene u skladu s Ustavom BiH – kaže on.

Ponosan je, kaže, što su OHR i ostatak međunarodne zajednice učestvovali u tom procesu koji traje već dvadeset i jednu godinu.

– Politički subjekti u BiH koji su bili dio tog procesa također bi trebali biti ponosni na to što su u određenom trenutku smogli političku snagu da bi uspostavili, između ostalih, Oružane snage BiH, Državnu agenciju za istrage i zaštitu, Upravu za indirektno oporezivanje, Graničnu policiju, te šest ministarstava na državnom nivou. Posebno bi trebali biti ponosni što su izbjeglicama omogućili da vrate svoju imovinu i obnove prijeratne domove – navodi.

Inzko podsjeća da je prije dvadeset godina, kao austrijski ambasador u BiH radio sa ljudima koji su ulagali i posljednje atome snage da bi državu   digli na noge.

– Sretao sam nastavnike, doktore, taksiste, demobilizirane vojnike, majke, očeve, njihovu djecu. Sve što su oni željeli bilo je da ostave tragediju iza sebe, poprave štetu i nastave s pristojnim, normalnim životom – kaže.

Međunarodna zajednica je, navodi on, prepoznala to nastojanje i podržala provođenje Daytonskog sporazuma s oko pet milijardi dolara namijenjenih obnovi, što su pratili i drugi vidovi pomoći, a sve u svrhu podrške javnim službama, državnoj upravi, poljoprivrednim i industrijskim inicijativama te projektima s ciljem jačanja uloge građana.

– Neki politički lideri (koji su svojevremeno igrali pozitivnu ulogu) su, nažalost, u određenom trenutku odlučili fokusirati se na podjele teritorije i moći. Oni vide Daytonski sporazum kao švedski sto s kojeg bi uzeli samo ono što im odgovara. Zbog toga moram jasno reći da je Daytonski sporazum cjelovit dokument i svi njegovi dijelovi su još  na snazi. Ono što mnogi nazivaju „izvorni Dayton“ u sebi sadrži na primjer i Aneks X (Ured visokog predstavnika), kao i Aneks VII (pravo na povratak u prijeratne domove) ili prisustvo stranih sudija u sastavu Ustavnog suda BiH. Daytonski sporazum sadrži odredbe kojima se omogućava građanima BiH, ako postoji minimum dobre volje, da izgrade normalno evropsko društvo, s modernim, funkcionalnim političkim i pravosudnim sistemima i sistemom socijalne zaštite – naglašava.

Inzko naglašava da se “danas čini da u Bosni i Hercegovini postoje dvije političke realnosti”.

– Prva realnost je nastojanje da se država kreće na putu ka Evropskoj uniji, što je pozitivno i nešto što treba podržati. Druga realnost su negativni trendovi koji su počeli u Republici Srpskoj prije deset godina i sad se raširili i na FBiH. Političari u BiH trebaju imati dovoljno mudrosti da izaberu put naprijed, jer put nazad ne može donijeti ništa dobro za građane ove zemlje – naglasio je visoki predstavnik Valentin Inzko povodom godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma, prenosi OHR.   

(FENA) M.L.