FENA Novost: Novi projekti nevladine organizacije 3P iz Zenice

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-19 10:26:54

Novi projekti nevladine organizacije 3P iz Zenice

 

ZENICA, 19.novembra (FENA) – Nevladina organizacija NVO 3P iz Zenice najavila je realizaciju tri nova projekta,  iz oblasti ekologije,  kulturno–historijskog, te edukativnog područja, a namijenjeni su građanstvu.

Projekt „Koristimo otpad“, podržan od  Ministarstva za prostorno uređenje, promet, komunikaciju i zaštitu okoliša ZDK,  nastavak jeprojekta „Naš otpad – naša obaveza“. Cilj projekta je promocija ispravnog, ekonomski isplativog i ekološki podobnog načina zbrinjavanja otpada nastalog u domaćinstvima u ruralnom području, a riječ je o edukaciji o mogućnostima umanjenja i ponovnog korištenja otpada. Ovim projektom bit će obuhvaćene veće grupe stanovnika u nekoliko mjesnih zajednica na području Kočevskog sliva, Babinskog sliva i Nemilskog sliva.

Projekt „Zenička sehara 2016.“ ima za cilj da sačuva od zaborava i promoviše predmete od historijskog značaja za ovo područje. Kroz kreativne radionice učesnici će moći naučiti kako se prave rukotvorine – sofre, nanulica, kanate, pendžeri itd., a nakon toga će uslijediti promocija izrađenih rukotvorina koje obilježavaju historiju naših prostora.

Treći projekt „Zvono spasa“, podržan je od Grada Zenica, ima za cilj doprinijeti kreiranju pozitivnog školskog okruženja kroz prevenciju i suzbijanje vršnjačkog nasilja u nekoliko osnovnih škola u kojima će biti realizovane radionice sa ciljem upoznavanja mladih o oblicima vršnjačkog nasilja, razvijanja samopouzdanja, komunikacijskim vještinama, te nenasilnom rješavanju konflikata. Također će se unaprijediti vještine nastavnika i roditelja koje će pomoći u prevenciji vršnjačkog nasilja.

 

(FENA) D.V.