FENA Novost: Halifax forum – Regionalna odbrambena saradnja nema alternativu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-19 13:39:30

Halifax forum – Regionalna odbrambena saradnja nema alternativu

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) – U okviru Međunarodnog sigurnosnog foruma, koji se od 18. do 20. novembra održava u Halifaxu u Kanadi, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš prisustvovala je multilateralanom regionalnom sastanku zemalja zapadnog Balkana, zajedno s predstavnicima Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Kosova, kojem je prisustvovao i podsekretar ministra odbrane SAD-a za politike Brian McKeon.

Na sastanku je razgovarano o odbrambenoj saradnji zemalja regije, a ministrica Pendeš je posebno naglasila značaj uspješne regionalne saradnje u oblasti odbrane, potvrđujući da su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, te je u tom smislu, izuzetno važno prisustvo SAD-a regionalnim forumima.

Govoreći o ključnim izazovima za Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, Pendeš je posebno naglasila usvajanje dokumenta Pregled odbrane do kraja ovog mjeseca i ispunjavanje uslova za MAP.

Također, ministrica je istakla da su euroatlantske integracije prioritet Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, te potcrtala važnost stvaranja sigurnog okruženja kroz promociju regionalne saradnje, poboljšanje efikasnosti, odgovornosti, izgradnje integriteta i borbe protiv korupcije u MO i OSBiH, izgradnje kapaciteta i sposobnosti za nastavak saradnje i pomoći civilnim strukturama kroz operacije deminiranja i reagiranje na prirodne i katastrofe, kao i značaj učešća u misijama podrške miru.

McKeon je zahvalio na doprinosu zemalja regije u borbi protiv terorizma, te u pomoći operacijama u Afganistanu. Također je podržao napredovanje zemalja regije prema NATO-u i EU intergracijama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) D.V.