FENA Novost: Aktivisti UDIK-a odat će počast žrtvama Vukovara

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-19 16:12:27

Aktivisti UDIK-a odat će počast žrtvama Vukovara

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) – Članovi Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) sutra će posjetiti Vukovar u povodu 25. godišnjice zločina počinjenih u ovom gradu.

Tom prilikom, prisustvovat će komemoraciji i polaganju vijenaca na mjestu nekadašnjeg koncentracijskog logora „Velepromet“, gdje će odati počast nevino ubijenim civilima Vukovara.  

Tromjesečna opsada grada i granatiranje, koje su vršili pripadnici Jugoslavenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih snaga okončano je 18. novembra 1991. padom potpuno uništenog Vukovara, gdje je živote izgubilo više od tri hiljade civila i branitelja, među kojima i 86 djece.

Nakon pada Vukovara stotine zarobljenih branitelja i civila prošlo je torture tokom zarobljavanja i transporta, u prolaznim logorima te u logorima i zatvorima u Srbiji (u Stajidevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu i Nišu), saopćeno je iz UDIK-a.

UDIK je udruženje koje pomaže postjugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasljeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina.

(FENA) D.V.