FENA Novost: SDP: Nastavak sinhronizirane političke agresije protiv BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-18 10:07:12

SDP: Nastavak sinhronizirane političke agresije protiv BiH

 

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) – Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je javno zatražilo od Tužilaštva BiH pokretanje postupaka protiv svih koji su učestvovali u “sramotnom obilježavanju godišnjice utemeljenja zločinačke paradržave Herceg-Bosne”, saopćeno je danas iz SDP-a.

Kako tvrde iz ove stranke, posljednja događanja su samo konačna potvrda ustrajnosti, “prije svega HDZ-a BiH i Dragana Čovića”, u provedbi projekta rušenja ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.

– Nažalost, postalo je više nego očito da HDZBiH u svojim antidržavnim aktivnostima uživa punu podrške Republike Hrvatske i njenih najviših zvaničnika. To najbolje dokazuje skori izlet ministra odbrane Republike Hrvatske u Međugorju. Radi se o još jednoj u nizu posjeta dužnosnika susjedne države, bez poštivanja osnovnih pravila diplomatske procedure, kojim se jasno stavlja do znanja da ta država BiH ne tretira kao ravnopravnu i nezavisnu državu. Predsjedništvo SDP-a ove incidente, uključujući pokušaje političkog diktiranja prihvatljivih i neprihvatljivih sudskih procesa Tužilaštvu BiH iz susjedstva, smatra direktnim napadom na suverenost BiH i činovima otvorene političke agresije – navodi se u saopćenju.

Predsjedništvo SDP BiH poziva partnere u vlasti HDZ-a BiH, a prije svih SDA, da se očituju o posljednjem činu “ponižavanja države BiH i promocije zločinačke tvorevine čiji utemeljitelji su osuđeni na 111 godine zatvora”.

Na kraju, Predsjedništvo SDP BiH je iskazalo zabrinutost činjenicom da je Općina Stolac službeno ostala bez izvršne vlasti, što će prouzrokovati dodatne probleme u gradu koji je, uz Mostar, ionako simbol destruktivnosti i okrutnosti HDZ-a BIH u obespravljivanju građana. Predsjedništvo je pozvalo Centralnu izbornu komisiju BiH da što prije organizuje i provede održavanje lokalnih izbora u Stocu.

(FENA) F.F.