FENA Novost: Počela 78. sjednica Vlade Federacije BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-18 10:18:12

Počela 78. sjednica Vlade Federacije BiH

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) – Vlada Federacije BiH će, na današnjoj sjednici u Sarajevu, razmatrati Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Federacije BiH za 2016. i projekciju Budžeta Federacije BiH za 2017. godinu.

Oba ova dokumenta predstavljaju odraz i nastavak opredjeljenja Vlade Federacije BiH za daljnje provođenje mjera restriktivne javne potrošnje kako bi što prije bio postignuti stabilan i održiv fiskalni sistem i kontrola javne potrošnje u skladu s novim institucionalnim okvirom.

Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2016., kao i Prednacrt zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2016. godinu, koji uređuje strukturu prihoda i primitaka, rashoda i izdataka, prioritete plaćanja, opseg zaduživanja i garancija, upravljanje javnim dugom, te finansijskom i nefinansijskom imovinom, te prava i obaveze budžetskih korisnika.

Pred članovima Federalne vlade danas su i Prednacrt zakona o stečaju, te Nacrt zakona o dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate, čiji je cilj brža i lakša isplata glavnog duga iz osnove radnog odnosa.

Među rješenjima koja donosi potpuno novi Zakon o stečaju je i uređivanje predstečajnog postupka, čiji je cilj finansijsko i operativno restrukturiranje privrednih subjekata.

Članovi Vlade će se izjasniti o više amandmana na Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Jednim od njih je predloženo da naknada plaće ne može biti manja od najniže plaće utvrđene Općim kolektivnim ugovorom za teritorij Federacije BiH.

Dnevnim redom su predviđeni izvještaj o radu Agencije za reviziju privatizacije u FBiH za period januar-juni 2016.godine, zatim konsolidirani izvještaj interne revizije u javnom sektoru u Federaciji BiH za 2015. godinu, te informacija o ostvarenim i raspoređenim javnim prihodima u Federaciji BiH za prvih devet mjeseci 2016. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) H.D.