FENA Novost: Danas rezultati o primjeni standarda transparentnosti u bh. institucijama

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-18 07:49:27

Danas rezultati o primjeni standarda transparentnosti u bh. institucijama

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) – U Sarajevu će danas biti predstavljeni rezultati istraživanja o primjeni standarda proaktivne transparentnosti u institucijama Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Na prezentaciji će se obratiti koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić, savjetnik i menadžer tematske oblasti Programa jačanja javnih institucija u BiH iz GIZ-a Elvis Mujanović te istraživačica i projektna koordinatorica Centra za društvena istraživanja Analitika Nermina Voloder.

Prezentaciju o transparentnosti organiziraju četiri bh. institucije koje sarađuju u tematskoj oblasti Komunikacije i upravljanje znanjem u okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH i Centar za društvena istraživanja Analitika.

U tom programu, koji po nalogu Vlade Njemačke provodi GIZ,  četiri institucije korisnice – Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave, Direkcija za evropske integracije, Agencija za statistiku BiH i Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, pokrenule su sredinom 2015. inicijativu za unapređenje transparentnosti u javnoj upravi.

U saradnji s organizacijama civilnog društva, izradile su standarde proaktivne transparentnosti u javnoj upravu u BiH, kojima je definirano 38 dokumenata i specifičnih vrsta informacija klasificiranih u šest kategorija informacija.

U maju 2016. godine, Centar za društvena istraživanja Analitika proveo je istraživanje o ispunjenosti standarda proaktivne transparentnosti, odnosno dostupnosti dokumenata/informacija na web stranicama 68 institucija na državnom nivou. 

Analiza web stranica je urađena po drugi put u septembru 2016. godine, kako bi se zabilježili progres i trendovi u objavljivanju informacija od javnog značaja.

Cilj prezentacije o transparentnosti u javnoj upravi u BiH je objavljivanje rezultata istraživanja godinu dana nakon pokretanja inicijative i prezentiranje publikacije u kojoj su predstavljeni.

(FENA) J.Č.