FENA Novost: Alain Juppe: Ja nisam Hillary Clinton, Francuska nije Amerika

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-18 11:02:07

Alain Juppe: Ja nisam Hillary Clinton, Francuska nije Amerika

PARIZ, 18. novembra (FENA) – Čovjek za koga ankete javnosti ukazuju da će postati naredni francuski predsjednik izjavio je u petak kako bi bila greška upoređivati ga s Hillary Clinton, za koju je široka javnost očekivala da postane američka predsjednica ali je izgubila od Donalda Trumpa.

– Ja nisam Hillary Clinton, a Francuska nije Amerika – izjavio je francuski predizborni favorit Alain Juppe.

Bivši 71-godišnji premijer govorio je za javni radio uoči stranačkih izbora u njegovoj konzervativnoj Republikanskoj stranci koji će se održati u nedjelju. Stranački izbori, koji uključuju i drugi krug 27. novembra, polučit će kandidata za predsjedničku utrku. 

On se natječe s ostalim značajnim političarima francuske desnice, uključujući bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja i još jednog bivšeg premijera Francoisa Fillona, koji su na drugom i trećem mjestu u anketama javnosti oko potencijalnog kandidata desnice.

Nakon američkih izbora koji su prkosili anketama javnosti i medijskim očekivanjima, francuski mediji se pitaju može li se sličan neprijatni scenarij desiti s ove strane Atlantika na stranačkom natjecanju i na samim izborima koji će se održati u dva kruga u aprilu i maju naredne godine.

Juppe je favorit u anketama za pobjedu na oba glasanja, iako posljednje ankete ukazuju da se njegova prednost značajno istopila i da je mnogo teže prognozirati izborni rezultat.

Obojica njegovih suparnika smanjili su prednost, dok je Sarkozy na drugom mjestu a podrška Fillonu brzo raste. Flash anketa učinila je Fillona pobjednikom televizijske debate između stranačkih kandidata u četvrtak navečer, prenosi Reuters.

(FENA) F.F.