FENA Novost: U Evropskoj sedmici cjelodnevno savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-17 14:57:10

U Evropskoj sedmici cjelodnevno savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis

SARAJEVO, 17. novembra (FENA) – Centar za dobrovoljno, povjerljivo, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje (DPST) Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, u Evropskoj sedmici testiranja na HIV i hepatitis, organizirat će od 18. do 25. novembra (od 8 do 20 sati) cjelodnevno besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis.

U najavi tog događaja iz KCUS-a navode da pravovremeno testiranje omogućava ranu dijagnozu, uspješnije liječenje i smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija te pomaže u sprječavanju prijenosa HIV-a i hepatitisa. Proširenje dobrovoljnog savjetovanja i testiranja na HIV u zajednici jedan je od najznačajnijih načina pružanja prilike za saznanje HIV statusa za opću populaciju kao i za ključne populacije koje su najviše izložene riziku od zaraze.

– Kasnije dijagnosticiranje HIV i hepatitis infekcije donosi veće financijsko opterećenje za pojednica odnosno zdravstveni sistem. Kasnije dijagnosticiranje i odgođen pristup tretmanu doprinosi stalnom povećanju transmisije HIV-a i hepatitisa odnosno povećanju smrtnosti i bolesti koje su povezane s tim infekcijama, a mogu se prevenirati u slučaju ranijeg dijagnosticiranja – navodi se.

Sedmicu testiranja dosad su podržale 24 internacionalne organizacije, a slogan ovogodišnje sedmice testiranja je “Testiranje. Tretman. Prevencija”.

(FENA) M.L.