FENA Novost: Obama doputovao u Njemačku

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-17 12:14:13

Obama doputovao u Njemačku

BERLIN, 17 . novembra (FENA) – Američki predsjednik Barack Obama održat će svoj posljednji bilateralni sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak u njemačkoj prijestolnici, u posljednjoj stanici svoje oproštajne evropske turneje prije nego što napusti Bijelu kuću u januaru.

– Odnose između Obame i Merkel – osam godina nakon njegovog dolaska na vlast i 11 godina nakon njenog – najvećim dijelom karakteriše obostrano poštovanje, iako su otkrića o američkim špijunskim aktivnostima u Njemačkoj iz 2013. izazvala izvjesne turbulencije.

Prije nego što je napustio Washington radi finalne turneje, Obama je  govorio o Merkel kao možda najbližem “međunarodnom partneru u proteklih osam godina”.

Obama je doputovao u Njemačku u srijedu navečer nakon sastanka s grčkim čelnicima, obilaska slavnog spomenika Akropolja i nakon što je održao govor u kome je naveo da je smanjenje nejednakosti u globaliziranom svijetu ključno za održanje demokratskih sistema.

Planirano je da američki predsjednik ostane u Njemačkoj do petka, kada će se sastati s evropskim čelnicima među kojima su Merkel, britanska premijerka Theresa May, francuski predsjednik Francois Hollande, španski premijer Mariano Rajoy i italijanski premijer Matteo Renzi.

Očekuje se da im on pruži uvjeravanja nakon neočekivane izborne pobjede milijardera Donalda Trumpa nad demokratskom protukandidatkinjom Hillary Clinton i izrazi podršku svoje zemlje snažnoj, integriranoj i jedinstvenoj Evropi, prenosi dpa.

(FENA) B.D.