FENA Novost: Jovičić osuđen na pet godina zatvora za zločine u Rudom i Višegradu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-17 11:59:49

Jovičić osuđen na pet godina zatvora za zločine u Rudom i Višegradu

SARAJEVO, 17. novembra (FENA) – Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, vijeće Odjela I za ratne zločine Krivičnog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 16. novembra 2016. godine, javno objavilo presudu kojom je optuženi Mićo Jovičić oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1., u vezi s članom 22. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ) i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Optuženi Jovičić je oglašen krivim što je, za vrijeme oružanog sukoba u BiH, na području općina Rudo i Višegrad, između Vojske RS (VRS) i Armije BiH, kao pripadnici Vojske Republike Srpske i to; L.D. kao komadant 2. podrinjske lake pješadijske brigade – Višegrad (2.PLPB-Višegrad), B.I. kao komandir Interventne čete iste brigade, a O.P., N.P., D.Š., O.K., P.I., R.R., V.R. i Mićo Jovičić, kao pripadnici Interventne čete ili pripadnici I.čete I. bataljona, 2. podrinjske lake pješadijske brigade Višegrad, postupali suprotno pravilima međunarodnog prava, kršeći odredbe člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Na osnovu odredbe člana 188. stav 4., optuženi je oslobođen dužnosti da nadoknadi troškove krivičnog postupka.     

Sud je također donio rješenje o produženju mjera zabrane i to zabrane putovanja, uz privremeno oduzimanje važećih putnih isprava, zabranu izdavanja novih i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice. Navedene mjere će trajati dok za njima postoji potreba, a najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, a ukoliko prekrši obaveze izrečene ovim rješenjem, optuženom se može odrediti mjera pritvora, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) M.B.