FENA Novost: Čović: Hrvati su predvodnici europskog puta u BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-17 20:50:48

Čović: Hrvati su predvodnici europskog puta u BiH

MOSTAR, 17. studenoga (FENA) – Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je večeras u Mostaru kako su Hrvati predvodnici europskog puta u BiH te poručio kako bez apsolutne jednakopravnosti Hrvata u BiH nema niti Bosne i Hercegovine.

 – Možemo snažnije nego ikada prije govorit da će BiH biti europska, da ćemo provesti euroatlantski projekt u BiH, da ćemo stvoriti društvo ekonomsko-socijalne stabilnosti, ali i primarno društvo u kojem će hrvatski narod biti apsolutno jednakopravan s bošnjačkim i srpskim narodom – kazao je Čović obraćajući se nazočnima na svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice HZ Herceg-Bosne.

 Čestitajući svima, kako je kazao 25. rođendan HZ Herceg-Bosne, pozvao je sve Hrvate da izdrže zajedno i ostvare ono što im pripada.

 – Time ćemo se odužiti onima koji su svoj život dali za BiH, Hrvatsku i za svoj hrvatski narod – naglasio je.

– Svi ćemo kazati da je to vrijeme ponosa, vrijeme kada trebamo slaviti, osobito u ovo vrijeme kada mnoge stvari, prije svega u BiH nisu na adekvatan način riješene, kada se mladi ljudi odgajaju u posebnom ambijentu u kojem se veliča odlazak i vrijednosti nekog drugog svijeta, a trebali bi naučiti znati što je to bila HZ HB i HVO – ustvrdio je Čović, prisjetivši se i obljetnice pada Vukovara i svih žrtava.

 Dodao je kako treba hvaliti sve ono dobro urađeno u to vrijeme, kao i sve one standarde i životne vrijednosti koje su se tada baštinile u HZ HB.

Hrvatski član Predsjedništva BiH govorio je i o tome kako je teško ostvariti sve ono što  Hrvati žele postići u BiH, istaknuvši da „što smo nekad bliže apsolutnoj institucionalno- ustavnoj jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima uvijek je i pritisak izraženiji“.

 U svom govoru spomenuo je i organiziranje drugih političkih opcija u BiH za koje je kazao kako ih danas nema te da su poslužili svrsi i jedno vrijeme bili u upotrebi kako bi se razjedinilo hrvatsko političko biće u BiH, razjedinio hrvatski narod te u konačnici realizirao projekt dva entiteta za dva naroda.

 Uz to je spomenuo i predstavnike međunarodne zajednice, koji su kako je kazao, radili projekte kroz Hrvate (alijansa, platforma), no da je stožerna stranka hrvatskog naroda kao odgovor na to okupila sve prijatelje i osnovala HNS BiH.

– Revitalizirali smo ga u nekoliko posljednjih godina na jedan poseban način, kao jednu institucionalnu snagu, kao izvršnu aktivnost Hrvata iz cijele BiH i svih političkih stranaka, koje se u ovom trenutku prepoznaju kao oni koji mogu nositi politički život Hrvata u BiH i  koji se neće lako odcijepiti, zavarati, podijeliti…

 – Na podjeli se gradi naš nestanak ovdje (… ). Moramo ostati zajedno jer ako padnemo u zamku podjela, međusobnog optuživanja, drugačijeg političkog i drugog promišljanja, idemo na ruku onima koji su nas željeli podijeliti – ustvrdio je hrvatski član Predsjedništva BiH,  

 Podsjetio je na suđenje Hrvatima u Haškom sudu, uhićenje pripadnika HVO-a u Orašju te mnogobrojna druga uhićenja i suđenja pripadnicima HVO-a, o kojima, kako je istaknuo, svi šute.

 Dodao je kako se tako sudi HZ HB i hrvatskom narodu, kao i  mogućnostima da sutra hrvatski narod ostvari svoju jednakopravnost i da bude svoj u svojoj domovini BiH.

 Govoreći o presudi Sejdić-Finci, Čović istaknuo je kako treba ispuniti standarde koje je pred BiH postavila EU te da će se s tom presudom riješiti i izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i pitanje izbora klubova, odnosno domova naroda.

 – To nije hrvatsko pitanje, već pitanje izbornog zakonodavstva u BiH – ocijenio je.  

Na kraju je poručio svima da zbiju redove i izdrže, no da očekuju još mnogo ‘oraških recepata’.

Prije Čovića nazočnima su se obratili  zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Raguž i predsjednik udruge HZ HB Vlado Šoljić.

 Uoči svečana akademije, na spomen-obilježje svim poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, vijence su, uz ostale, položili hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

(FENA) I.B.