Mostar Film Festival

Bogat popratni program Mostar Film Festivala

Film & Foto & TV Show Time

Pored natjecateljskog programa, koji se po prvi put uvodi na ovogodišnjem izdanju Mostar Film Festivala (MOFF) – Festivala filmske glume, organizatori su priredili i tri popratna programa: dječji, dokumentarni i studentski.

U programu “Docuspectre” MOFF donosi šest dokumentarnih filmova iz regije, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni popratni programi MOFF-a.

“Čovjek koji je pojeo sebe”, srpskog redatelja Igora M. Toholja, priča je o jednoj od slavnih, mada bizarnih ličnosti pop kulture bivše Jugoslavije Branku Crnogorcu Kareliu.

Pored tog filma na festivalu u Mostaru bit će prikazan još jedan film iz Srbije redateljice Branke Bešević Gajić “Lauš”, koji govori o zlom vremenu kroz koje smo svi prošli, te predstavlja i jednu i drugu stranu prošlosti.

Hrvatski redatelj Branko Ištvančić donosi nam potresan, intiman i dirljiv dokumentarac “Sve je bio dobar san”, koji proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara, kao i mučeničku smrt na Ovčari.

Iz hrvatske produkcije bit će prikazan i dokumentarac ”Brda 21000 Split”, film koji u felinijevskom stilu prikazuje stanovnike jednog neobičnog kvarta.

No Smoking In Sarajevo, plakat

Ovogodišnji MOFF donosi i dokumentarac o legendarnoj rock skupini Zabranjeno pušenje, koju je pod nazivom “No smoking in Sarajevo” zabilježio redatelj Gianluca Loffredo. Od domaćih ostvarenja bit će prikazan narativni dokumentarac novinara i redatelja Zdenka Jurilja “Druga obitelj”, koji prati priču o Udruzi fra. Mladen Hrkać.

U programu “Dječji klasici” koji se ove godine održava pod sloganom “Junaci lektire na velikom ekranu”, donosi pet igranih filmova za djecu. Među ostvarenjima rađenim po književnim djelima školske lektire, publika 10. MOFF-a moći će pogledati tri filma o dječaku Koku, rađena po romanima Ivana Kušana, “Koko i Duhovi”, “Ljubav ili smrt” i “Zagonetni dječak”, te “Šegrt Hlapić”, redatelja Silvija Petranovića, i “Duh u močvari”, redatelja Branka Ištvančića.

U okviru programa “Hej studenti studentima” u Mostaru će se okupiti studenti i predstavnici akademija scenskih i dramskih umjetnosti iz Zagreba, Beograda, Novog Sada, Cetinja i Sarajeva’ te će biti prikazani studentski filmovi s tih akademija.

Predviđen je iz niz radionice za studente pod nazivom “Masterclass” na kojima će sudjelovati ovogodišnji laureat nagrade za životno djelo Dragan Despot, hrvatski redatelj Danilo Šerbedžija, direktorica casting agencije Zona Anila Gajević, začetnik pokreta “Novi primitivizam” Zenit Đozić i glumac Velibor Topić.

Na kraju MOFF-a održat će se poslovna konferenciji o distribuciji kanala i distribuciji audiovizualnih sadržaja u postojećim novim tehnologijama.

Deseti MOFF održat će se od 24. do 30. novembra/studenog u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

(FENA) G.P.