FENA Novost: Trening za volontere povodom Međunarodnog dana tolerancije

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-16 11:00:30

Trening za volontere povodom Međunarodnog dana tolerancije

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) – Udruženja Nova generacija, povodom Međunarodnog dana tolerancije, organiziralo je trening za volontere projekta “Stariji brat, starija sestra”, u periodu od 11. do 13. novembra.

Udruženje je ugostilo 35 mladih ljudi iz Banje Luke, Sarajeva, Mostara, Zenice i Tuzle, kao i 11 djece iz Banje Luke. Cilj je bio unaprijediti znanja i vještine volontera u smjeru boljeg razumijevanja multietničke koegzistencije u BiH sa naglaskom na društvenu pravdu, međuetničku toleranciju, nenasilnu komunikaciju, razumijevanje, a sve u kontekstu direktnog rada sa djecom iz ranjivih socijalnih kategorija i transfera tih znanja i iskustava na korisnike/djecu.

Projekt je podržala Američka ambasada u BiH, a učesnici su posjetili i Američki kutak u Banjoj Luci kako bi se informisali o mogućnostima koje on nudi.

Udruženje Nova generacija svakodnevno radi na promovisanju tolerancije među djecom i mladima putem različitih usluga i projekata. Najpoznatija usluga jeste savjetodavna linija Plavi telefon 080 05 03 05, koju djeca i mladi, a sve češće i roditelji, zovu kada im je potreban savjet u vezi situacije u kojoj se nalaze i ne znaju kako da komuniciraju sa svojim okruženjem, saopćeno je iz tog uruženja.

Na liniji su angažirani savjetnici svakog radnog dana od 9.00 do 17.00 sati, a pozivi ka ovoj liniji su besplatni u cijeloj BiH bez obzira na mrežu.

Na današnji dan prije 20 godina članice Ujedinjenih nacija potpisale su Deklaraciju o principima tolerancije, te je ustanovljen Međunarodni dan tolerancije koji se obilježava 16. novembra.

(FENA) H.D.