FENA Novost: Saradnja RS-a s Haškim sudom fokusirana na predmet protiv Ratka Mladića

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-15 15:52:13

Saradnja RS-a s Haškim sudom fokusirana na predmet protiv Ratka Mladića

BANJA LUKA, 15. novembra (FENA) – Nadležne institucije Republike Srpske (RS) nastavile su da sarađuju s Haškim tribunalom, najviše u vezi s predmetom protiv optuženog Ratka Mladića.

Tužilaštvo u Hagu je tokom prošle godine uputilo Centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a 17 pisanih zahtjeva, a koji su se odnosili na dostavljanje informacija vezanih za svjedoke odbrane pred Haškim sudom, ili osoba s kojima su istražioci iz Haga planirali obaviti razgovor, zatim za provjeru adresa, izvoda iz kaznene evidencije, personalnih dosijea i ostale dokumentacije iz ratnog perioda 1992-1995. godine.

Također, Tužilaštvo u Hagu je putem Kancelarije oficira za vezu s Haškim sudom iz reda srpskog naroda, za potrebe u predmetu protiv Ratka Mladića, zahtijevalo dostavljanje podataka koji se odnose na utvrđivanje određenih činjenica, te na evidencije koje su se ticale jedne osobe, a posebno kopije dokumenata iz oblasti personalne, disciplinske i krivične evidencije za ovo lice, navodi se u izvještaju o saradnji RS-a s Haškim sudom koji će u decembru razmatrati i poslanici Narodne skupštine RS-a.

Postupajući po zahtjevima advokatskih timova odbrane, osoba optuženih pred tribunalom u Hagu, za pružanjem pomoći u pripremi stručne odbrane ostvareni su kontakti s advokatskim timom odbrane u predmetu protiv Ratka Mladića.

Odbrana generala Ratka Mladića je u periodu januar-decembar 2015. godine također zatražila pomoć u obezbjeđivanju potrebnih podataka za aktuelni proces pred Haškim sudom i to konkretno radi ustupanja arhivske građe i dokumentacije neophodne u cilju pripreme odbrane.

Konkretno, kako se navodi u izvještaju, pomoć je zatražena s ciljem identifikovanja određenog broja svjedoka odbrane vezanih na okolnosti ratnih dešavanja na području Prijedora.

Predstavnici MUP-a RS su u spomenutom periodu održali dva radna sastanka s članovima tima odbrane optuženog Ratka Mladića, dok je Centar intenzivirao saradnju s timovima odbrane u predmetima protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

-S obzirom na to da je, u prvostepenom postupku ostalo tek četiri predmeta koja se vode protiv četiri osobe u haškom usud, a imajući u vidu da nema novih optužnica, niti predmeta koji se nalaze u pretpretresnoj fazi postupka, drastično je smanjen i broj zahtjeva od strane Haškog tribula prema institucijama RS-a – navodi se u izvještaju o saradnji RS-a s Haškim sudom.

U izvještaju se kao jedno od otvorenih pitanja postavlja i status arhiva i arhivske građe Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije sa sjedištem u Hagu, nakon prestanka njegovog rada, imajući u vidu različite stavove koji dolaze iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, te da je stoga na rješavanje ove problematike neophodno posvetiti posebnu pažnju u narednom periodu.

(FENA) L.A.