FENA Novost: Ćudić: Hitno uputiti instrukcije upravi OŠ Silvije Strahimir Kranjčević

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-15 16:21:36

Ćudić: Hitno uputiti instrukcije upravi OŠ Silvije Strahimir Kranjčević

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) – Zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić pozvala je ministra obrazovanja Elvira Kazazovića da što prije uputi konkretne instrukcije upravi Osnovne škole “Silvije Strahimir Kranjčević“ o postupanju u vezi s osiguranjem održavanja nastave, a uslijed najave izvršenja presude i vraćanja objekta u kojem se sad škola nalazi Savezu izviđača.

– Škola ‘Silvije Strahimir Kranjčević’ osnovana je 1954. godine, a od rata je smještena u trenutnim prostorijama. Ne smijemo zaboraviti da je rukovodstvo i nastavno osoblje te škole u ratnim godinama organizovalo nastavu u šest mjesnih zajednica za više od 300 učenika, te je jedna od škola – heroja opsade Sarajeva. Školi je taj prostor dat kao privremen, međutim nadležni organi nikad nisu riješili to pitanje – navela je Ćudić, saopćeno je iz Naše stranke.

Ističe da se danas roditelji, djeca i nastavno osoblje suočavaju s problemima i niko im nije dao valjane informacije šta da očekuju.

-Ministarstvo je čekalo da presuda postane izvršna, te sad dovode cijelu zajednicu u nezavidnu situaciju, jer su se ponašali kao da ovaj dan nikad neće doći – smatra Ćudić.

Dodaje da u učeničkim klupama te škole sjede i djeca iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama, a škola je pokazala iznimne rezultate u borbi protiv diskriminacije, zaštite manjina, inkluziji, djelovanju protiv vršnjačkog nasilja.

– Jedini krivac u tom slučaju je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS koje je moglo očekivati da će to pitanje doći na red, a nije učinilo ništa da ponudi jasne i konkretne odgovore đacima i roditeljima – ustvrdila je Ćudić, saopćeno je Naša stranka.

(FENA) L.A.