FENA Novost: Skupština SBŽ-a prihvatila Nacrt proračuna od oko 174,3 milijuna KM

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-14 15:08:46

Skupština SBŽ-a prihvatila Nacrt proračuna od oko 174,3 milijuna KM

TRAVNIK, 14. studenoga (FENA) – Skupština Srednjobosanske županije (SBŽ) prihvatila je u ponedjeljak Nacrt proračuna SBŽ-a za narednu godinu u iznosu od 174.335.535 maraka.

Nacrtom je, među ostalim, planirano 108,5 milijuna maraka za plaće, doprinose i naknade troškova 5.179 zaposlenih, za otplatu dugova 5,6 milijuna, dok su kapitalni transferi planirani u iznosu od milijun maraka.

Ministar financija SBŽ-a Zoran Marković kazao je novinarima kako je došlo do povećanja brojnih proračunskih stavki, naglašavajući kako je razlog za to povećan priliv sredstava od PDV-a.

Dodao je kako se trenutno mnogo toga gradi, čega u zadnje tri godine nije bilo.

 – Znate da kada stane gradnja, stane i sve ostalo – naglasio je ministar Marković.

 Znatan dio današnje rasprave bio je posvećen obrazovanju, a potpredsjednik Saveza sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BiH Abdulah Serezlija zatražio je bolje uvjete za školovanje djece te upozorio na težak položaj prosvjetara u SBŽ-u.

Po njegovim riječima, prosječna plaća u obrazovanju iznosi oko 725 maraka, profesor s deset godina radnog iskustva prima plaću od 975 maraka, dok će dio postati tehnološki višak naredne godine zbog čega je potrebno pronaći način za njihovo zbrinjavanje.

Na primjedbe zastupnika da dolazi do povećanja broja nastavnika, dok se istovremeno smanjuje broj djece, Serezlija je rekao kako se povećava broj nenastavnog osoblja, odnosno administrativnih radnika, a ne nastavnika i profesora.

Upozorio je kako će dodatno smanjenje plaća donijeti Pravilnik o ocjenjivanju i napredovanju, zbog čega su prosvjetari potpisali peticiju za njegove izmjene.

Tijekom rasprave, zastupnici iz vladajućih stranaka, SDA i koalicije predvođene HDZ-om BiH, istaknuli su kako je Nacrtom proračuna planirano više prihoda u odnosu na ovu godinu, odnosno više novca za gospodarstvo, poljoprivredu, branitelje, kulturu i sport.

Iz oporbenog SDP-a BiH su, pak, upozorili na smanjenje broja djece u školama te zatražili ukidanje zdravstvenih markica i sprječavanje iseljavanja mladih kroz, među ostalim, njihovo stambeno zbrinjavanje.

 

(FENA) I.B.