FENA Novost: Sastanak Koalicije jugoistočne Evrope za zaštitu prijavitelja korupcije

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-14 17:51:28

Sastanak Koalicije jugoistočne Evrope za zaštitu prijavitelja korupcije

SARAJEVO/ZAGREB, 14. novembra (FENA) – Godišnji sastanak Koalicije za zaštitu uzbunjivača (prijavitelja korupcije) jugoistočne Evrope (JIE), održan danas u Zagrebu, naslanja se na dosadašnje rezultate i dodatni je podsticaj promociji i zaštiti uzbunjivača u regionu. 

Doprinosi sveukupnim nastojanjima da se utiče na nacionalne vlade da nađu bolja pravna rješenja i rade na uspostavi mehanizama za provođenje politika.

Sastanak je održan uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), Regionalne inicijative za borbu protiv korupcije (RAI) i organizacije za slobodu govora (Blueprint for Free Speech – BPfFS),   

– Regionalna dimenzija Koalicije omogućit će njenim članovima ne samo da uče jedni od drugih već, što je još važnije, da međusobno koordiniraju i usklade aktivnost kako bi što je više moguće ojačali svijest o značaju uzbunjivača. Civilno društvo u tom pogledu može imati presudnu ulogu. Ovo je također i cilj strategije Jugoistočna Evropa 2020 i zaključak istraživanja o stavovima javnosti o uzbunjivačima, koje će Vijeće za regionalnu saradnju uskoro objaviti – rekao je stručnjak za reformu javne uprave i borbu protiv korupcije u Vijeću za regionalnu saradnju Radu Cotici u uvodnom obraćanju. 

Istraživanje javnog mnjenja u okviru Balkanskog barometra 2016. potvrdilo je potrebu za takvom koalicijom, dodao je.

Istraživanje je pokazalo da ljudi iz jugoistočne Evrope smatraju da su davanje i uzimanje mita, kao i zloupotreba položaja i vlasti radi lične koristi, široko rasprostranjeni među političarima na nacionalnom nivou (32 posto), političarima na lokalnom nivou (22 posto), i zaposlenima u javnom zdravstvu (26 posto), a slijede ih zaposleni u pravosuđu i policiji.    

– Nakon dugogodišnjeg međunarodnog rada na izgradnji koalicija i mreža širom svijeta, sa sigurnošću mogu reći da je ovo najuspješniji proces izgradnje jedne koalicije u kome sam učestvovao. Zahvalni smo Regionalnoj inicijativi za borbu protiv korupcije i Vijeću za regionalnu saradnju što su prepoznali i podržali izgradnju Koalicije – rekao je koordinator Koalicije Mark Worth.  

Sastanak je okupio oko 20 organizacija civilnog društva, aktivista u domenu javnog interesa i istraživačkih novinara iz jugoistočne Evrope. Cilj je bio da se ojača održivost Koalicije tako što će se obezbijediti platforma za njen daljnji organizacioni razvoj i izgradnju.     

Koalicija je formirana u decembru 2015. godine i sastoji se od organizacija i pojedinaca iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Češke Republike i Mađarske.

Kao prva takva regionalna inicijativa u svijetu, posvećena je unapeđenju prava i zaštite uzbunjivača te zbunjivača kao djelotvornog alata za borbu protiv korupcije.

(FENA) L.A.