FENA Novost: Novoimenovani ambasador Turske obratio se Bosancima i Hercegovcima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-14 15:03:44

Novoimenovani ambasador Turske obratio se Bosancima i Hercegovcima

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) – Novoimenovani ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç stupio je na dužnost uručivanjem akreditivnog pisma predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću, koje je potpisao predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan.

Tim povodom je uputio svim Bosancima i Hercegovcima i turskim državljanima koji žive u BiH srdačne pozdrave i izraze poštovanja, saopćeno je iz turske ambasade.

– Želim da svi naši građani, kao i naši prijatelji u Bosni i Hercegovini, znaju da će prioritetni zadatak i odrednica mog mandata u Sarajevu biti prvenstveno razvijanje onih projekata koji će, kako unutar institucija, tako i naspram šire društvene zajednice u Bosni i Hercegovini, dati dodatni značaj u okviru naših napora usmjerenih ka jačanju blagostanja u našim zemljama i unapređenju jedinstva među našim narodima. Želio bih također da se meni i mojim saradnicima nastavi ukazivati izuzetno cijenjena susretljvost, kooperativnost i podrška podjednako kao što je pružana kolegama koji su prije mene obavljali ovu časnu dužnost – naveo je ambasador.

Odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine su na zadovoljavajućem nivou, ističe dalje on, smatrajući da na te odnose prvenstveno utiče duboka zajednička prošlost bh. i turskog naroda, kulturna povezanost te, najvažnije, održavanje snažnih rodbinskih veza.

– Vjerujem da ću i ja pod ovim utjecajem obavljati dužnost s posebnom dozom predanosti i zalaganja. Zahvaljujući mojoj supruzi, članu familije koja je iz Bosne i Hercegovine emigrirala u Anadoliju, osjećam se i ja privilegovanim da budem dio jednog porodičnog stabla čiji korijeni se rasprostiru na širem geografskom području i koje već stotinama godina živi i doprinosi ovoj zajednici. Najkonkretnije i najvidljivije primjere značaja, koji privrženost jedinstvu usljed naše zajedničke prošlosti ima u pogledu ispunjavanja naših budućih zajedničkih ciljeva vidim upravo u svojoj porodici i svojoj djeci. Smatram da će Bosna i Hercegovina biti moj drugi zavičaj, spokojan dom za moju porodicu, kao i produktivno radno mjesto sa svim svojim ljudskim i prirodnim bogatstvima  i razvojnim potencijalima.

Zbog porodičnih veza koje imamo s Bosnom i Hercegovinom, danas kada stupam na dužnost, moje uzbuđenje prevazilazi onaj entuzijazam koje svaki diplomata ima u trenutku kad postaje ambasador – naveo je Haldun Koç.

Za njega poseban smisao ima, naveo je dalje, što će služiti i svojoj zemlji i narodu zemlje domaćina u namjeri da iskustva stečena na različitim mjestima tokom profesionalne karijere iskoristi radeći za dobro naroda Bosne i Hercegovine i pružajući najkvalitetniju i najefikasniju uslugu državljanima Republike Turske koji žive u BiH.

Ambasador čvrsto vjeruje da će se on i njegova porodica osjećati kao u svojoj domovini, štaviše, kao u svojoj kući.      

Značajan period mandata u Bosni i Hercegovini provest će u Sarajevu, a najavio je da će, u skladu s mogućnostima, nastojati da što više upozna i druge dijelove BiH, uvjeren da će to dati novu dimenziju njegovom radu i radu turske ambasade.

– Najviši nivo saradnje koji su naše dvije države razvile u okviru zajedničkih vrijednosti i interesa ohrabruje sve nas koji radimo na terenu da stvaramo korisne ideje, realizujemo projekte i kreiramo novi ambijent u kojem će sinergija biti pretočena u konkretne rezultate.

Želim naglasiti da će mi i tokom mandata u Sarajevu prioritet biti pružanje što kvalitetnijih konzularnih usluga svim našim građanima s ciljem da brzo i ispravno ispunimo zahtjeve svih državljana naše zemlje koji žive i rade ili pak privremeno borave u Bosni i Hercegovini – naveo je također ambasador.

Turskim državljanima je poručio da su vrata Ambasade uvijek otvorena za njih i naglasio zajedničku dužnost da sve prijatelje Bosance i Hercegovce ugoste u ambasadi i predstave im njihovu zemlju.

Osnovni cilj je da “noseći zastavu koju smo preuzeli od prethodnih ambasadora, nadmašimo postignuti napredak”, naveo je također po predaji akreditiva novoimenovani turski ambasador u BiH Haldun Koç.

(FENA) M.B.