FENA Novost: Hromić: Cjelovita priprema projektnih prijedloga za korištenje EU fondova

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-14 13:18:17

Hromić: Cjelovita priprema projektnih prijedloga za korištenje EU fondova

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) – Cjelovita priprema projektnih prijedloga za korištenje EU fondova jedna je od vodećih vještina koja je danas tražena na tržištu, istaknuto je u ponedjeljak u Vanjskotrgovinskoj komori BiH tokom specijalističke obuke o temi „EU Funds Specialist/Stručnjak za EU fondove“.

Predstavnik Sektora za edukaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) i jedan od predavača Senad Hromić kazao je da se ovom obukom nastavlja sa prezentacijom aktuelnih EU fondova, dakle svih onih koji su na raspolaganju BiH, kao i o onima  koji trebaju biti otvoreni.

– Cilj nam je da radimo praktično sa učesnicima, što znači da će oni imati priliku da rade na konkretnom projektnom prijedlogu na način da prođemo sve elemente projektne aplikacije, uključujući  analizu, plan i implementaciju projekta. Također nam je važno da podijelimo iskustva i samog ocjenjivanja projektnih prijedloga – naveo je Hromić.  

Podsjetio je da BiH pored mogućnosti korištenja IPA II, instrumenta pretpristupne pomoći, može učestvovati već sada u Horizon 2020, programu namijenjenom istraživanju i inovacijama. Tu je i Cosme program, a očekuje se da će uskoro biti ratificiran tako da će institucije iz BiH moći aplicirati i za sredstva iz tog fonda koji je namijenjen primarno konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

– Cosme je program vrijedan 2,3 milijarde eura i u suštini pruža podršku poduzetništvu, razvoju poslovne klime, kao i pristupa trećim tržištima i posjeduje određene finansijske instrumente koji omogućavaju firmama lakše poslovanje i podizanje konkurentnosti – dodao je Hromić.    

Direktorica firme PlanB d.o.o. Hasnija Zulić je navela da se radi o četvrtom ciklusu edukacije koji provode sa VTKBiH.

–  Našu edukaciju je dosad prošlo više od 50 učesnika, stručnjaka za EU fondove, a naše diplome su priznate unutar granica EU. Edukacija je dosta zahtjevna i očekujemo da će polaznici ostvariti svoje ciljeve – navela je Zulić.  

Putem ovakvih edukacija, kako je kazao  jedan od stručnjaka za EU fondove i predavač na seminaru, Mirsad Kamber, stiču se znanja kako da se uspješno istraže informacije vezano za EU fondove i svi potrebni dokumenti, te  kako da se napiše projekt koji je prihvatljiv za Evropsku komisiju i u konačnici kako da se uspješno implementira projekt.

(FENA) D.V.