FENA Novost: Iranskom filmu Čovjek iz soli Gran pri festivala Prvi kadar

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-12 14:51:39

Iranskom filmu Čovjek iz soli Gran pri festivala Prvi kadar

SARAJEVO, 12.novembra (FENA) – Stručni žiri 10. Međunarodnog filmskog festivala nagradu Gran pri “Stećak kneza Pavla”, dokumentarnog i kratkog igranog filma “Prvi kadar” Istočno Sarajevo, dodijelio je za dokumentarni film “Čovjek iz soli”, autora Sejeda Sajada Moosavija iz Irana.

Nagradu je uime autora primio konzul za kulturu Ambasade Republike Iran Ali Ameri.

Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ održavao se od 6. do 11.novembra u Istočnom Sarajevu pod motom „Decenija filma“, u organizaciji Produkcije Prvi kadar.

Stručni žiri u sastavu: predsjednik žirija Dragan Elčić, reditelj iz BiH, i članovi Ivan Perić, reditelj iz Hrvatske, i Dejan Dabić, filmski i televizijski kritičar iz Srbije dodijelio je i ostale nagrade Festivala.

Prema odluci žirija festivala, nagradu Filmska klapa za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji “Novi pogledi” dobila je Ornela Makija iz Belgije za film “Јermenski spisi”,Nagrada “Pečat kneza Pavla” za najbolji kratki igrani film u selekciji “Kratke priče” pripala je filmu “Skrabl”, Kristijana Sulsera iz Švajcarske.

Za najbolji dokumentarni film u selekciji “Eks Јu u fokusu”, žiri je nagradu “Pečat kneza Pavla” dodijelio filmu “Kolpa, Kupa, Koupa” Urbana i Јura Bradeško iz Slovenije.

 Nagrada “Zlatno zrno” za najbolji film po izboru publike, koju dodjeljuje generalni sponzor festivala Kompanija “Zlatno zrno”, pripala je filmovima “Јadranka” i “Djeca”, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske. Specijalnu nagradu “Zlatni leptir”, koju dodjeljuje “Viva film festival” Sarajevo, osvojio je Nemanje Mladenovića iz Srbije za film “Maestro”,

Odlukom žirija, specijalne nagrade “Prvog kadra” dobili su filmovi “Spomenik”, Igora Grubića iz Hrvatske, za kreativno korišćenje filmskih iRadović i producenta Lazara Ristovskog i

i “Izabranik”, Radoslava T. Stanišića iz Crne Gore.

Specijalna diploma Savjeta festivala uručena je dokumenatarnom filmu “Spomenko na vječnoj straži”, autora Mileta Savića iz Republike Srpske i  dokumentarnom filmu “Tapavica”  autora Ognjena Rakčevića i Milana Todorovića iz Srbije, kao i dugometražnom dokumentarnom filmu “Svaka pjesma priča”, autora Aaslauga Baaa iz Norveške.

Na ovogodišnjem jubilarnom „Prvom kadru“  u zvaničnom takmičarskom dijelu prikazan je  51 film iz 30 zemalja, a publika je bila u prilici da pogleda i 20 igranih filmova u okviru pratećeg programa Festivala.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

(FENA) F.F.