FENA Novost: Jerlagić : Bez bilo kakve dublje analize odbijen švicarski Alpiq

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-11 13:22:50

Jerlagić : Bez bilo kakve dublje analize odbijen švicarski Alpiq

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) – Predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Amer Jerlagić, nekadašnji direktor kompanije Elektroprivreda BiH, reagirao je danas na navode s nedavne pres-konferencije Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, kada je Elvedin Grabovica, također bivši direktor Elektroprivrede, problematizirao prethodne Jerlagićeve izjave vezane za uslove u namjeravanom projektu izgradnje Bloka 7 od 450 megavata u Termoelektrani Tuzla.  

Projektni zadatak za Blok 7 od 450 MW je urađen prije osam godina, navodi danas Jerlagić, ali to je odgovaralo tadašnjim cijenama struje i modelu partnerstva sa švicarskim Alpiqom, gdje je cijena projekta bila 760 miliona eura. 

Alpiq, je po Jerlagićevim riječima, trebao da osigura 680 miliona eura, a Elektroprivreda BiH 80 miliona eura.

Na taj način država ne bi imala bilo kakvih opterećenja jer je rizik projekta bio na projektnoj kompaniji i Alpiqu, a ne na Elektroprivredi i državi. Tih 680 miliona eura ne bi opterećivali GDP Bosne i Hercegovine. Država se nije trebala zadužiti niti centa, a danas se govori o zaduženju države od minimalno 1,5 milijardi KM, ističe također Amer Jerlagić.

U projektu uprave na čijem je čelu on bio nije bilo govora o cijeni kapitala od 180 miliona eura, tvrdi, niti govora o osiguranju kapitala od 50 miliona eura, što je aktuelni projekat Bloka 7 podiglo na “zastrašujućih milijardu i 86 miliona eura”.

Kako on dalje ističe, kriteriji u pozivnom dokumentu su drastično izmijenjeni: u odnosu na poziv prethodne uprave, ostavljen je dio da se potencijalni investitor mora baviti jednim od četiri biznisa – proizvodnjom ili distribucijom ili trgovinom ili isporukom električne energije, ali je ”razmekšan” osnovni parametar – prihod investitora u posljednje tri godine.

Tenderom prethodne uprave tražio se minimalni prihod od pet milijardi eura godišnje ili u slučaju da se radi o konzorciju, da to bude 2,5 milijarde eura godišnje za lidera konzorcija.

– Izmijenili ste uslove u pozivu i stavili prihod od 1,5 milijardi eura godišnje za jednu kompaniju ili 800 miliona eura godišnje za lidera konzorcija ako se radi o konzorciju. Jasno se uočava da su pozivni uslovi umanjeni za tri puta! Pored toga su ubačeni  i uslovi da partneri mogu biti i proizvođači opreme, a ne samo elektroprivredne kompanije, kako bi se stvorili preduslovi da “partneri’’ budu i isporučioci opreme?!?

Bez bilo kakve dublje analize, odbacili ste model sa švicarskim Alpiqom jer je bio pripremljen u vrijeme Uprave na čijem sam bio čelu. Duboko sam ubijeđen da je jedini osnov za odbacivanje bio što ga je pripremala prethodna uprava. Nisam imao priliku vidjeti bilo kakve druge analize – naveo je Jerlagić u reagiranju na navode sa pres-konferencije SDP-a BiH.

(FENA) E.F.