FENA Novost: Izrael oplakuje smrt Leonarda Cohena

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-11 16:45:40

Izrael oplakuje smrt Leonarda Cohena

JERUSALEM, 11. novembra (FENA) – Dok su obožavatelji širom svijeta pokušavali u petak da artikuliraju reakcije na smrt Leonarda Cohena, Izrael je tretirao kanadskog jevrejskog pjesnika kao vlastitog građanina.

Dvije vodeće izraelske radio stanice posvetile su višesatne programe Cohenovim pjesmama, dok su korisnici Facebooka i Twittera postavljali slike umjetnika, linkove njegovih pjesama i njegove citate na engleskom ili hebrejskom jeziku.

Premijer Benjamin Netanyahu i predsjednik Reuven Rivlin bili su među vodećim političarima koji su odali počast Cohenu.

– Hvala ti na svemu što si nam ostavio – napisao je Rivlin na Facebooku.

Cohen je bio “veliki stvaralac, talentirani umjetnik i dobrodušni Jevrej koji je volio narod Izraela i državu Izrael – napisao je Netanyahu na svojoj Facebook stranici.

– Neću zaboraviti kada je došao u Izrael tokom Yom Kippura da pjeva s vojnicima IDF-a (izraelske vojske), iz dubokog osjećaja solidarnosti – dodao je on.

Cohen, koji je preminuo u 82. godini, rođen je u bogatoj jevrejskoj porodici koja je osnovala sinagoge u Kanadi i odgojio ga je djed koji je bio rabin.

On nikada nije promijenio svoje nedvosmisleno jevrejsko prezime – Cohen znači svećenik na hebrejskom – a neke njegove pjesme potiču iz jevrejske tradicije i liturgije.

– Nikada nisam krio činjenicu da sam Jevrej i u slučaju bilo kakve krize u Izraelu bit ću tamo. Ja sam se obavezao na opstanak jevrejskog naroda – izjavio je Cohen u intervjuu iz 1974. godine, prenosi AFP.

(FENA) H.D.