FENA Novost: Dodik: Uskoro o naknadama poslanicima prvog saziva Narodne skupštine RS-a

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-11 11:18:00

Dodik: Uskoro o naknadama poslanicima prvog saziva Narodne skupštine RS-a

BANJA LUKA, 11. novembra (FENA) – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će uskoro na dnevni red biti stavljene naknade poslanicima prvog saziva Narodne skupštine RS-a te da je nepravda da nije bilo konsenzusa kako da se društvo oduži tim ljudima.

Prije godinu dana borci i opozicionari u RS-u bili su protiv visokih naknada za parlamentarce iz prvog saziva Narodne skupštine RS-a, te se odustalo od te inicijative.

Dodik je danas u izjavi novinarima kazao “da se treba regulisati status i odužiti se ljudima koji su udarili temelj RS-a i imali svijesti da stanu na čelo naroda ’90. godina”.

-Priznajem da imam malo skepse o ovom pitanju, jer sam i sam bio učesnik tih dešavanja i da ne bi bilo shvaćeno da nešto rješavam sam za sebe i stoga nemam neki poseban entuzijazam. Ali mislim da je to nepravda prema drugima koji zaslužuju da im se ovo društvo na adekvatan način oduži – dodao je on.  

Kada je u pitanju aranžman s MMF-om i postavljeni zahtjevi, kazao je da je potrebno da se uđe u reformu javne uprave i da to treba uraditi “veoma rigorozno, bez obzira na razna očekivanja“.

Dodik je za novi pristup, jer kaže, neophodna je agilnija uprava.

-Mislim da su se mnogi ljudi umrtvili i misle da su bogom dani na poslu koji obavljaju. Potrebno je da napravimo konkurenciju i da vidimo novu dimenziju i novo htijenje u poslovima, a ne da se samo učmalo sjedi – naveo je entitetski predsjednik.

(FENA) L.A.