FENA Novost: Ajnadžić u Srebrenici obećao pomoć Memorijalnom centru Potočari

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-11 14:25:21

Ajnadžić u Srebrenici obećao pomoć Memorijalnom centru Potočari

SREBRENICA, 11. novembra (FENA) – Memorijalni centar Srebrenica-Potočari danas je posjetio novi načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić, koji je položio cvijeće i odao počast žrtvama genocida.

Ajnadžić, koji je za prvu posjetu u mandatu načelnika ove općine odabrao upravo Srebrenicu, susreo se u tom gradu s majkama Srebrenice i drugim preživjelim žrtvama s kojima je razgovarao o tome kako Općina Centar može pomoći Srebreničanima.

Obećao je da će osigurati sredstva iz općinskog budžeta za finansiranje obilježavanja 11. jula, godišnjice genocida u Srebrenici.

Također, ova općina je osigurala i pakete pomoći za četiri povratničke porodice u Srebrenici koje će danas i obići te utvrditi šta im je nužno kao dalja pomoć za održivi povratka i njihovu socijalnu konsolidaciju.

Predsjednica “Udruženja majke enkalave Srebrenice i Žepe“ Munira Subašić rekla je da majke Srebrenice više neće dozvoliti da obilježavanje 11. jula organizira Općina Srebrenica, nego će tražiti da organizacija bude na državnom nivou.

-Zbog toga sam preporučila predsjedavajućem Bakiru Izetbegoviću da mora preuzeti odgovornost da naredno obilježavanje bude preko bošnjačkog člana Predsjedništva BiH – naglasila je Subašić.

Poručila je da svi koji hoće mogu doći na obilježavanje godišnjice, ali oni koji negiraju genocid i vrijeđaju majke nisu dobro došli.

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice“ Hatidža Mehmedović zahvalila je Ajnadžiću na posjeti Srebrenici i obećanoj pomoći Memorijalnom centru Potočari. 

– Ova posjeta nama znači mnogo, jer pokazuje da nismo zaboravljeni – navela je Mehmedović.

Direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović kazao je da je načelnik Općine Centar upoznat o problemima s kojom se susreće ovaj centar.

-Ajnadžić je obećao da će u budžetu Općine Centar predvijeti sredstva koja će biti stalno izdvajana za Memorijalni kompleks u Srebrenici – potvrdio je Smajlović.

(FENA) L.A.