FENA Novost: Sinđelić otkrio imena svih sudionika planiranog napada u Crnoj Gori

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-10 12:09:24

Sinđelić otkrio imena svih sudionika planiranog napada u Crnoj Gori

PODGORICA, 10. studneoga (FENA) – Dvojica organizatora kriminalne skupine koja je pripremala terorističke napade u Crnoj Gori Aleksandar Sinđelić i Bratislav Dikić, saslušavani su odvojeno u prethodna dva dana, a podgorička “Pobjeda” piše kako je Sinđelić istražiteljima otkrio imena svih osoba iz Crne Gore i Srbije koje su u to bile uključene.

Istražitelji terete Sinđelića i Dikića da su s 13 osoba imali do detalja razrađen plan s jasnim ulogama i zadacima, kako da krenu u izazivanje nereda i osvajanje crnogorskih institucija, nakon što se 16. listopada zatvore biračka mjesta, a pristalice oporbe okupe ispred zgrade parlamenta, kako je bilo najavljeno.

Pozivajući se na više izvora, taj podgorički dnevnik piše kako je Dikić u utorak saslušan u Tužiteljstvu, a Sinđelić jučer u istražnom zatvoru u Spužu.

Saslušanje nekadašnjeg pripadnika srpskih vojnih i paravojnih formacija i bivšeg zatvorenika iz Niša Aleksandra Sinđelića trajalo je nekoliko sati, nakon čega je tužitelj otišao iz zatvora s, kako se tvrdi, potpunijim dokazima.

Sinđelić je ispitivan i dan ranije, što potvrđuje njegovu spremnost na suradnju s Tužiteljstvom, a time i mogućnost o sporazumnom priznanju krivnje.

Pobjeda navodi kako je u višesatnim razgovorima, Sinđelić pred tužiteljem “do tančina” ispričao kako su tekle pripreme, po čijem nalogu je angažiran  i koliko je ljudi vrbovao da budu u kriminalnoj organizaciji koja je trebala trajno da destabilizira Crnu Goru.

Nije se zaustavio samo na tome nego je otkrio i detalje oko nabavke oružja te kontakate s ruskim nacionalistima, koji su bili organizatori operacije.

Sinđelić se, pred istražiteljima, izjasnio i o kontaktima koje je imao sa Dikićem i ostalim članovima kriminalne skupine.

Imajući u vidu koliko je puta Sinđelić dao iskaz tužitelju, očito je kako je on karika koja će istražiteljima biti od posebnog značaja za optužnicu.

Specijalni tužitelj Saša Čađenović nekoliko je puta saslušao i bivšeg šefa Žandarmerije Bratislava Dikića o vezama s osobama koje se terete da su bile članovi njegove i Sinđelićeve organizacije.

Osim Dikića i Sinđelića, u pritvoru su i Kristina Hristić (39) iz Paraćina, Branka Milić (61) iz Novog Sada, Milan Dušić (59) zvani Paki  i Dragan Maksić zvani Maksa (50) iz Beograda, Srboljub Đorđević (52) iz Grocke, Aleksandar Čurović (33), Aleksandar Aleksić (42), Nikola Đurić (34), Siniša Cetković (37), Dejan Stanojević zvani Gorila (42), Miloš Aćimović (26), Ivica Matić (36) i Perica Andrić (39), svi iz Šapca.

 

(FENA) I.B.