FENA Novost: RCC – Tirana u petak domaćin dva regionalna sastanka

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-10 10:20:01

RCC – Tirana u petak domaćin dva regionalna sastanka

SARAJEVO, 10. novembar (FENA) – Regionalna konferencija o koordinaciji u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma u jugoistočnoj Evropi i radionica s organima vlasti o programskom dokumentu strategije “Jugoistočna Evropa 2020“ (JIE 2020) za period 2017-2019, nazivi su skupova posvećenih regionalnoj saradnji koji će biti održani sutra u Tirani (Albanija) u organizaciji Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Na regionalnoj konferenciji o koordinaciji u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma u jugoistočnoj Evropi, koju zajedno organiziraju RCC i Ministarstvo vanjskih poslova Albanije, okupit će se grupa nacionalnih kontakt tačaka za borbu protiv nasilnog ektremizma koji vodi terorizmu i regrutovanju stranih terorističkih boraca, a koju predvodi Vijeće kao i dvije druge mreže regionalne saradnje koje djeluju i vrše koordinaciju pod pokroviteljstvom Inicijative za borbu protiv terorizma na zapadnom Balkanu (WBCTi).

Glavni cilj ovog regionalnog koordinacijskog sastanka je da se podigne svijest, razmijene informacije, gledišta i dobre prakse svih glavnih aktera aktivnih u borbi protiv terorizma te prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma u jugoistočnoj Evropi (JIE), kao i da se ostvare novi i razviju postojeći kontakti, te se na taj način poboljša koordinacija rada.

Uvodna obraćanja na ‘Regionalnoj konferenciji  o koordinaciji u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma u JIE’ imat će Goran Svilanović, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju i Odeta Barbullushi, zamjenica ministra vanjskih poslova Albanije (bit će naknadno potvrđeno).

Radionica sa organima vlasti o programskom dokumentu strategije JIE 2020 za period 2017 -2019 je jednodnevni skup kojeg zajedno organiziraju Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju i Nacionalni koordinator Albanije za strategiju JIE 2020.

Radionica je dio procesa programiranja strategije “Jugoistočna Evropa 2020“ (JIE 2020) koji se provodi godišnje s ciljem da se prikupe ulazne informacije od različitih izvora, uz učešće velikog broja različitih partnera.

Cilj sastanaka je da se pripremi sveobuhvatan programski dokument strategije JIE 2020 koji obuhvata period 2017-2019. godina.

Glavni cilj radionica je da se saslušaju potrebe nacionalnih administracija vezane za strategiju JIE 2020 te da se obezbijedi da samo one aktivnosti koji se odnose na te potrebe budu predložene za naredni programski dokument.

Učesnici sastanka su nacionalni akteri uključeni u provedbu strategije JIE 2020, nacionalne kontakt tačke regionalnih koordinatora dimenzija u sklopu strategije kao što su CEFTA, Transportna opservatorija za jugoistočnu Evropu (SEETO), Sekretarijat Energetske zajednice (ECS), i drugi, zatim kontakt tačke drugih relevantnih struktura uključenih u provedbu strategije JIE 2020, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) L.A.