FENA Novost: Počela sjednica Vlade Federacije BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-10 11:07:57

Počela sjednica Vlade Federacije BiH

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) – Vlada Federacije BiH će na današnjoj 77. sjednici, koja je počela, razmatrati Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2017. godinu.

Jednom od mjera predviđeno je uvećanje za 20 posto za socijalno zbrinjavanje nezaposlenih osoba koje su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije poduzeća ostale ili ostaju bez posla i sredstva za te namjene će iznositi 17.200.000 KM.

Na dnevnom redu je i Prijedlog uredbe o izlaganju na javni uvid podataka premjera i katastarskog klasiranja zemljišta. Ti poslovi su prekinuti početkom ratnih sukoba u BiH. Nastavljeni su u manjem obimu poslije rata, ali su, nametanjem Zakona o zemljišnim knjigama od visokog predstavnika 2002. godine definitivno obustavljeni i nisu nastavljeni do danas.

Vlada će se, također, izjasniti o davanju saglasnosti na Sporazum o osnovici za obračun plaće za period od 31.7. do 31.12.2016. godine, kao i o Sporazumu o nastavljanju primjene Kolektivnog ugovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH.

Predviđeno je i izjašnjenje Vlade o davanju saglasnosti Agenciji za državnu službu FBiH i Odboru državne službe za žalbe u FBiH da, za potrebe Kantona Sarajevo, privremeno obavlja poslove iz njihove nadležnosti.

Vlada FBiH će razmatrati informaciju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o donošenju Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima i drugim osobama angažovanim na radu, a Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o izradi dokumenta „Strategija bezbjednosti drumskog saobraćaja na cestama Federacije Bosne i Hercegovine 2016.-2020”.

Federalna vlada će razmatrati informaciju o problemima u poljoprivredi koji su nastali zbog nepostojanja usaglašenih zakona s pravnim naslijeđem Evropske unije iz oblasti sigurnosti hrane i veterinarstva, jedinstvenog strateškog plana ruralnog razvoja BiH, poljoprivrednog popisa, uvođenja „plavog dizela“, te rješavanje pitanja u vezi upisa sorti na sortnu listu Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) E.F.