FENA Novost: Izetbegović: Teško ćemo riješiti pitanje “Sejdić – Finci” naredne godine

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-10 13:34:10

Izetbegović: Teško ćemo riješiti pitanje “Sejdić – Finci” naredne godine

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) – Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je novinarima u Sarajevu da nije optimističan kao član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji smatra da bi pitanje “Sejdić-Finci” do januara moglo biti riješeno.

– Teško da ćemo to riješiti naredne godine. Reformska agenda je prioritet, a gledat ćemo da prije izbora 2018. godine to riješimo – rekao je Izetbegović.

Kaže da se već odvukao fokus od sadržaja presude Suda u Strazburu, te zaključuje da bi teške teme, kao što je “Sejdić-Finci” mogle „odvući od Agende“.  

– Za ostale se traže rješenje. Ponudili smo rješenje za izbor člana Predsjedništva BiH. Sada rastu apetiti, za Dom naroda. U BiH je previše mogućnosti kočenja, koje u kontinuitetu usporavaju evropski put naše zemlje – mišljenja je Izetbegović.

Novinarima je prokomentirao i Izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, prezentiranog Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem je rečeno da Republika Srpska na čelu s Miloradom Dodikom u velikoj mjeri usporava napredak BiH.

– Kada vidimo sve izvještaje u BiH jasno je ko koči napredak zemlje. Miloradu Dodiku bolje je da promijeni svoje ponašanje, da on ne bi bio promijenjen – kazao je Izetbegović.

On je danas u Sarajevu predstavio izborne rezultate SDA, kojom prlikom je pojasnio zašto je nedavno izjavio da je „sarajevska Općina Centar važnija od deset drugih“.

– Imate općina koje broje nekoliko hiljada ljudi i nisu održive, a imate i niz općina s nekoliko stotina. Naravno da je Centar, gdje su centrirane institucije, kao što sam i rekao višestruko važnija. SDA je prije 18 godina imala načelnika tamo. Smatram da je to anomalija, da ovakva stranka tamo nema načelnika – kazao je Izetbegović.

Za hapšenja pripadnika HVO-a u Orašju izjavio je da nikada nije znao govoreći da to nije njegov posao.

– Zvanični Zagreb se naljutio na zvanično Sarajevo, pogotovo na Bošnjake, barem to tako mediji žele pokazati. Optužnicu je podigao Hrvat-Hrvatica. Postupila je SIPA, direktor Srbin. Radi se o zločinima Hrvata nad Srbima. Ne znam šta je cilj, ali vrijeme će pokazati – istakao je Izetbegović.

(FENA) F.F.