FENA Novost: Vlada Japana pomaže obnovu sistema centralnog grijanja u OŠ ‘Jezerski’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-09 10:02:30

Vlada Japana pomaže obnovu sistema centralnog grijanja u OŠ ‘Jezerski’

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) – Svečanost primopredaje na Projektu unaprjeđenja sistema centralnog grijanja u Osnovnoj školi “Jezerski” Bosanska Krupa, kojeg je finansirala Vlada Japana, bit će održana 10. novembra u toj školi.

U okviru Grant programa za temeljne projekte (GAGP), Vlada Japana je dodijelila grant u iznosu od 93.451 eura (oko 182.774 KM) Osnovnoj školi “Jezerski” u Bosanskoj Krupi za zamjenu dotrajale stolarije u centralnom školskom objektu i unaprjeđenje sistema centralnog grijanja u objektu centralne škole i područne škole “Mahmići selo”.

Prije provedbe projekta, centralna škola je bila u neuslovnom stanju, usljed činjenice da je u ovom objektu, tokom ratnog sukoba 1990-ih, bio smješten prihvatni centar za interno raseljene osobe. Nadalje, usljed lošeg stanja stolarije na centralnoj školi i pripadajućoj sportskoj dvorani, voda bi se slijevala ispod dotrajalih prozora u kišnom periodu, što je doprinosilo niskim temperaturama u školi tokom zime.

Također, škola se susretala i s problemom starog sistema grijanja pećima na drva koje nisu mogle adekvatno zagrijati školski prostor. Iz tog razloga, ova osnovna škola nije mogla osigurati minimalnu temperaturu u učionicama i ostalim školskim prostorijama.

Stoga je projekat koji je podržala Vlada Japana direktno doprinio unaprijeđenju okruženja za odgojno-obrazovni rad u objektu centralne i područne škole pri Osnovnoj školi “Jezerski”. Direktni korisnici projekta su 473 učenika i 46 nastavnika i vannastavnog osoblja, dok je broj indirektnih korisnika oko 4.000 stanovnika lokalne zajednice, uključujući članove različitih sportskih i kulturnih udruženja.

Svečanosti će prisustovati zamjenik šefa Misije Japana u BiH Kazumasa Miyazaki, načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i direktor Osnovne škole Almir Hodžić.

Unaprijeđenje osnovnog obrazovanja u BiH predstavlja jednu od oblasti kojima Vlada Japana pridaje veliki značaj. Od 1996. godine, donirala je više od 47 miliona KM (oko 24 miliona eura) za izgradnju, obnovu i opremanje više od 80 škola širom zemlje.

Ove godine Vlada Japana i Bosna i Hercegovina obilježavaju 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Ambasada Japana u BiH želi da ovaj projekat bude simbol prijateljstva koje narod Japana i BiH gaje zadnjih 20 godina, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

(FENA) M.L.