FENA Novost: Tegeltija i delegacija MMF-a o novom zakonu o bankama u RS-u

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-09 16:32:16

Tegeltija i delegacija MMF-a o novom zakonu o bankama u RS-u

BANJA LUKA, 9.novembra (FENA) – Ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Banjoj Luci sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođenom šefom Misije Nadeemom Ilahiem, o aktivnostima koje proizlaze iz novog “stand-by“ aranžmana.

Prvog dana trodnevnih razgovora na nivou tehničke misije, delegaciji MMF-a su prezentovani osnovni elementi po svim ključnim oblastima s posebnim naglaskom na donošenje novog Zakona o bankama u RS-u, reforme u oblasti fiskalne politike, kao i unapređenja u oblasti upravljanja javnim finansijama, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva finansija.

Tegeltija je delegaciju MMF-a upoznao o projekcijama Budžeta RS-a za 2017. godinu, kao i o fiskalnim i strukturalnim reformama koje su u planu do kraja godine.

-Entitetski budžet za 2017. godinu kretat će se u okviru politika koje Vlada RS-a preduzima na finansijskom planu, a svi reformski procesi odvijaju se željenom dinamikom – izjavio je ministar Tegeltija.

U RS-u su u protekle dvije godine propale dvije banke. Banka Srpske druga je propala banka u RS-u, nakon likvidacije Bobar banke 2015..

(FENA) D.V.