FENA Novost: Osmanović: Stučno vijeće Agencje za lijekove radi u tehničkom mandatu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-09 16:46:50

Osmanović: Stučno vijeće Agencje za lijekove radi u tehničkom mandatu

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) – Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović kaže da je potrebno po hitnom postupku usvojiti izmjene Zakona o lijekovima jer Stručno vijeće Agencije za lijekove već četiri godine radi u tehničkom mandatu i nisu bili u kapacitetu donositi važne akte kao što je Pravilnik o maksimalnoj cijeni lijekova.

Osmanović je pojasnio da to tijelo nema kapacitet dati mišljenje o ovom pravilniku, a izmjenom člana 15. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima precizirat će se imenovanje Stručnog vijeća tako da po dva člana imenuje Vijeće ministara, entitetska ministarstva, dok jednog predlaže Brčko Distrikt.

– Dobivali smo liste iz resornih ministarstava u kojima nije bila izbalansirana niti kvalifikacijska struktura Stručnog vijeća niti nacionalna struktura – obrazložio je ministar uz odbacivanje tvrdnji poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da izmjene zakona imaju veze sa prijenosom nadležnosti.

Iznio je podatak da se u Bosni i Hercegovini izdvaja 1,5 milijarda KM za zdravstvo, od toga je više od 500 miliona za lijekove, te smatra da je nekome u interesu da BiH ne dobije pravilnik o kontroli visine cijene lijekova, naglašavajući da su lijekovi u BiH skuplji nego u Hrvatskoj i Srbiji.

– Znam da je Stručno vijeće bilo pod pritiskom, ali nisu bili u kapacitetu da donesu taj pravilnik – kazao je Osmanović i najavio da  bi Vijeće ministara BiH na sutrašnjoj ili sljedećoj narednoj sjednici trebalo usvojiti Pravilnik o kontroli visine cijene lijekova, a poslije toga nakon pola godine može se praviti analiza tržišta lijekova.

(FENA) D.V.