FENA Novost: Neujednačen napredak prema povećanju održivosti energetskog sektora

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-09 18:19:36

Neujednačen napredak prema povećanju održivosti energetskog sektora

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) – Ostvaren je neujednačen napredak prema povećanju održivosti energetskog sektora u jugoistočnoj Europi, evidentirano je to u novom izvještaju koji je jučer objavila grupa nevladinih organizacija.

Emisije CO2, gubici električne energije i energetska intenzivnost smanjene su u većini država regije, ali je manji napredak postignut na povećanju udjela solarne energije i energije vjetra kao i u borbi protiv korupcije.

– Izvještaj nam pokazuje koliko je BiH, po pitanju određenih energetskih indikatora, i dalje u zaostatku u odnosu na države iz regije, a naročito u odnosu na zemlje EU. I dalje imamo veliki neiskorišteni potencijal obnovljivih izvora, koji bi nam omogućio „zeleniju“ energiju i čišći zrak, ali i otvoreniji put ka Europskoj uniji – istakla je Irma Filipović-Karadža, menadžerica projekta iz Fondacije CPI na projektu Politika energetske održivosti u jugoistočnoj Europi (SEE SEP).

Tabela rezultata, koja pokriva sedam država i uspoređuje podatke iz 2010. i 2014./2015. godine ima za cilj nadopuniti godišnje izvještaje o napretku Europske komisije.

Ta tabela rezultata pokazuje dublje podatke, izvan samog okvira usvajanja legislativa da bi se ispitale konkretne promjene tokom posljednjih pet godina, saopćeno je iz Fondacije CPI.

(FENA) H.D.