FENA Novost: Ministrica Dilberović u povodu Svjetskog dana znanosti

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-09 11:38:28

Ministrica Dilberović u povodu Svjetskog dana znanosti

MOSTAR, 9. studenoga (FENA) – Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović uputila je čestitku u povodu Svjetskog dana znanosti, koji se od 2001. obilježava svakog 10. studenog u organizaciji UNESCO-a.

Ministrica Dilberović istaknula je opredijeljenost Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti da kontinuirano podržava razvoj znanosti te znanstveno-istraživačke i znanstveno-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH, s ciljem stvaranja preduvjeta za brže uključivanje Bosne i Hercegovine u krug zemalja opredijeljenih za izgradnju društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni.

“Znanstveno-istraživačka i znanstveno-razvojna djelatnost glavni je pokretač i temeljni faktor kontinuiranog i održivog napretka. Stoga će Ministarstvo i dalje aktivno sudjelovati i davati svoj doprinos unaprjeđenju i reformi istraživačko-razvojnog sektora, svjesno činjenice da kvalitetnim istraživanjem i razvojem znanosti težimo ukupnom progresu i afirmiranju Bosne i Hercegovine kao znanstveno i tehnološki opredijeljene države na međunarodnom planu”, poručila je ministrica Dilberović.

Puno ime međunarodne manifestacije je Svjetski dan znanosti za mir i razvoj (The World Science Day for Peace and Development), a posvećen je promicanju znanosti i isticanju njezinih pozitivnih učinaka na čovječanstvo.

Ciljevi Svjetskog dana znanosti su osnažiti svijest javnosti o ulozi znanosti u promociji mira i održivog razvoja, podržati nacionalnu i međunarodnu solidarnost u širenju rezultata znanstvenih istraživanja te usmjeriti pažnju izazovima s kojima se suočava znanost.

Jedan od ciljeva je, dakle, istaknuti i ojačati sponu između znanosti i društva. Time se nastoji obratiti pažnja znanosti i istraživača da svojim izumima i dostignućima nastoje olakšati, obogatiti i poboljšati ljudski život, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

(FENA) R.G.