FENA Novost: Generalna skupština INTERPOL-a: Susret Krešić – Stock

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-09 14:53:06

Generalna skupština INTERPOL-a: Susret Krešić – Stock

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) – Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, predvodeći izaslanstvo Bosne i Hercegovine na 85. generalnoj skupštini INTERPOL-a, susreo se glavnim tajnikom INTERPOL-a Jurgenom Stockom.

Krešić i Stock su razgovarali o suradnji INTERPOL-a s Biroom u Sarajevu, za Bosnu i Hercegovinu, te su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim radom. Krešić je iskoristio priliku i pozvao glavnog tajnika Stocka da iduće godine posjeti BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ovogodišnjoj Generalnoj skupštini INTERPOL-a na Baliju u Indoneziji nazoči 155 zemalja članica. Bosnu i Hercegovinu na Skupštini predstavlja izaslanstvo Ministarstva sigurnosti BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, na čelu sa zamjenikom ministra sigurnosti Mijom Krešićem.

Na skupštini se raspravlja o najnovijim sigurnosnim izazovima s kojima se svijet trenutačno suočava, kao što su terorizam, strani borci, organizirani kriminal i novi pojavni oblici kriminaliteta, cyber kriminal, kriminal protiv okoliša, a u kontekstu zajedničkog djelovanja policija zemalja članica INTERPOL-a.

Razmatraju se daljnje aktivnosti u okviru projekta pod nazivom INTERPOL 2020: Policing Global Threats in Dynamic Environment (globalne prijetnje s kojima se susreću policije u dinamičnom okruženju), o kojem se govorilo i na prethodnoj Generalnoj skupštini u Kigaliju, Rwanda, a gdje je cilj da INTERPOL bude strateški i operativno spreman za suprotstavljanje novim sigurnosnim prijetnjama i potrebama zemalja članica.

Kao i na ranijim zasjedanjima generalnih skupština, bit će razmatrana izvješća za prethodno razdoblje i planovi za budući rad radnih skupina uspostavljenih u okviru INTERPOL-a, među kojima je i skupina za kontrolu INTERPOL-ovih dosjea. Razmatrat će se i financijsko izvješće INTERPOL-a za 2015. godinu. Pored toga, na 85. Generalnoj skupštini biće izabrani i novi članovi Izvršnog komiteta INTERPOL-a za regije Amerika i Europa, kao i novi predsjednik INTERPOL-a, na čiju poziciju su pretendirali kandidati iz NR Kine i Namibije. Pored imenovanja članova Izvršnog komiteta bit će imenovani i članovi Komiteta za kontrolu INTERPOL-ovih dosjea.

Također, Generalna skupština će usvojiti određeni broj rezolucija i sporazuma o suradnji INTERPOL-a s drugim međunarodnim organizacijama, vladinim i nevladinim organizacijama, javnim agencijama i državama, te program aktivnosti za 2017. godinu. Također će se razmatrati i potencijalni prijem novih zemalja članica u INTERPOL.

Izaslanstvo BiH se bilateralno sastalo s izaslanstvima NR Kine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije kao i s kandidatima za pozicije u Izvršnom komitetu INTERPOL-a.

(FENA) D.V.