FENA Novost: Trećina građana Srbije zadovoljna radom vlade, 40 posto nezadovoljnih

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-08 15:22:29

Trećina građana Srbije zadovoljna radom vlade, 40 posto nezadovoljnih

 

BEOGRAD, 8. studenoga (FENA/Hina) – Radom vlade Srbije zadovoljna je približno trećina građana, a 40 posto je nezadovoljnih, pokazuju rezultati Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – Crta, objavljeno je u utorak u Beogradu.

 Istraživanje rađeno četiri mjeseca poslije travanjskih izbora pokazuje da radom vlade Aleksandara Vučića nije zadovoljno oko 40 posto građana, dok ih dvije trećine – 67 posto, misli da političari građanima u Srbiji ne govore istinu.

Svaki treći građanin Srbije zainteresiran je za politiku i jednako toliko ih zna koliko zastupnika ima Skupština Srbije, a svaki četvrti vjeruje da parlament kontrolirati vladu, dok ih je samo 18 posto uvjereno da će parlamentarci zastupati interese birača.

Istodobno, samo 18 posto anketiranih drži da su zastupnici u Skupštini Srbije dostupni građanima za prijedloge.

Istraživanje Crte pokazuje porast sudjelovanja građana u akcijama s 36 na 40 posto u prethodne dvije godine, pri čemu ih, primjerice, 16 posto sudjeluje u potpisivanju peticija, a 56 posto spremno ih je potpisati.

“Informiranost građana o institucijama u blagom je porastu, ali tek trećina ljudi zna koliko zastupničkih mjesta ima u Skupštini Srbije, 26 posto koliki je mandat predsjednika, dok je dojam da građani ne razumiju važnost izbornog sustava”, prenijela je agencija Beta ocjenu direktorice istraživanja Svetlane Logar.

 

(FENA) I.B.