FENA Novost: Šumsko gazdinstvo „Jahorina“ Pale oštećeno za više od 35.000 KM

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-08 15:01:39

Šumsko gazdinstvo „Jahorina“ Pale oštećeno za više od 35.000 KM

BANJA LUKA, 8. novembra (FENA) – Policija u Istočnom Sarajevu podnijela je Okružnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj protiv dvanaest odgovornih osoba u Šumskom gazdinstvu „Jahorina“ Pale – Radna jedinica Mokro, zbog postojanja osnova sumnje da su nesavjesnim radom oštetili to gazdinstvo za 35.135,71 KM.

Iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo su saopćili da postoje osnovi sumnje da  su V.J. i N.M., u svojstvu šefa Radne jedinice Mokro, tokom 2015. godine nesavjesno postupili u službi tako što su propustili dužnost vršenja nadzora, kontrole i praćenja dinamike izvršenja radova na izvozu šumskih drvnih sortimenata, kao  i blagovremenosti otpreme, zbog čega je za navedeno šumsko gazdinstvo nastupila šteta u vidu manjka šumskih drvnih sortimenata u količini od ukupno 772,28 metara kubnih.

Za isto krivično djelo terete se i  Z.B., S.B., S.L., S.I i B.S., koji su, kao odgovorni radnici Šumskog gazdinstva “Jahorina” Pale (tehnolozi za proizvodnju i ekspoataciju, poslovođe radilišta, te realizatori izvođačkog projekta),  također nesavjesno postupali propuštajući dužnost vršenja nadzora na izvozu drvnih sortimenata iz šume.

Izvještaj je podnesen i protiv D.L., M.K. i R.P. zbog postojanja osnova sumnje da u navedenom periodu, u svojstvu čuvara šuma nisu čuvali šumu od bespravnih sječa i otuđivanja šumskih drvnih sortimenata, te protiv B.M. i M.V. zbog postojanja osnova sumnje da su kao otpremači i primači nesavjesno postupali na način što nisu vršili sravnjavanje i usaglašavanje podataka o količini primljenih i otpremljenih šumskih drvnih sortimenata.

(FENA) H.D.